Home Magazin Kako miješana salata utiče na organizam

Kako miješana salata utiče na organizam

0
Kako miješana salata utiče na organizam

Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna.

Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može izazvati nadimanje i iritaciju digestivnog trakta – objašnjava nutricionistkinja.

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin.

Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija opterećuje digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima ova salata može izazvati dijareju.

Još jedna tačka – krastavci, zbog svog sastava, formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav.

Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća, prenosi Krstarica.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here