Home BiH Crnadak: Dodik obećao partnerima iz FBiH da neće primjenjivati Zakon i ponizio RS

Crnadak: Dodik obećao partnerima iz FBiH da neće primjenjivati Zakon i ponizio RS

0
Crnadak: Dodik obećao partnerima iz FBiH da neće primjenjivati Zakon i ponizio RS

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da je predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik obećao partnerima iz FBiH da neće primjenjivati neustavni Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda i tako ponizio RS.

“Na sastanku sa svojim partnerima iz Trojke i HDZ-a, Dodik je rekao da će RS imenovati sudije u Ustavni sud BiH. Koja je logika da s jedne strane imamo Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda na teritoriji RS, a s druge strane se najavljuje izbor sudija u taj Ustavni sud? Odgovor je jasan: obećao je svojim partnerima iz FBiH da se taj zakon neće primjenjivati i tako ponovo ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske i samu RS”, rekao je Crnadak, koji je šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini.

On je naveo da je još 28. juna rekao da je taj zakon “još jedna u nizu prevara SNSD-a” i da je još tada najavio konferenciju za medije za 28. august.

“I tada ćemo samo konstatovati da SNSD još uvijek učestvuje u radu institucija BiH, da zapošljavaju, kupuju zgrade, itd., a da Ustavni sud BiH radi, da strane sudije tamo i dalje sjede, donose odluke i da se ništa nije promijenilo”, rekao je Crnadak.

Crnadak je rekao da bi bilo dobro da je politički dogovor o odlasku stranih sudija postignut što ranije.

“Da je SNSD istinski htio da odu, to bi postavili kao uslov za formiranje Savjeta ministara. Oni su već bili u vlasti i nigdje im se nije žurilo. Da su tražili od Trojke da strane sudije odu, garantujem da bi i oni i HDZ na to pristali. Ali SNSD to tada nije tražio, nego su se pitanja stranih sudija sjetili kada im je zatrebalo za novu izmišljenu krizu”, rekao je Crnadak.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here