Home Magazin Kako da renovirate svoje kupatilo za malo novca?

Kako da renovirate svoje kupatilo za malo novca?

0
Kako da renovirate svoje kupatilo za malo novca?

Mnogima sama pomisao na renoviranje kupatila može izgledati kao da se radi o skupocenoj investiciji za koju je potrebno odvojiti gomilu novca. Dešava se da u startu odustanu od ovakvog poduhvata, ili čekaju neko „bolje vreme“.

Činjenica je da je danas globalna finansijska kriza učinila svoje, pa i kada se radi o cenama materijala neophodnog za uređenje kupatila. Takođe, za „ruke majstora“ danas morate više novca da izdvojite nego ranijih godina. Ipak, postoje određeni načini koji vam mogu biti od koristi da svoje kupatilo preuredite bez prevelikog fizičkog napora i previsokih troškova. Neke od njih predstavićemo vam u nastavku teksta. 

Birajte jeftin kupatilski nameštaj ili restaurirajte stari

Da biste dobili funkcionalno a istu ruku moderno opremljeno kupatilo, ne morate da raspolažete sa gomilom novca na računu. Proizvođača kupatilskog nameštaja je danas zaista mnogo, pa svaki kupac, shodno raspoloživim finansijama, može kupiti jeftin kupatilski nameštaj solidnog kvaliteta.  Police, fiokari i komode od iverice spadaju u nešto povoljniji nameštaj, naročito ako se radi o kupatilu manje kvadrature.

Sa druge strane, ako ste dovoljno maštoviti i imate slobodnog vremena, uz svega nekoliko koraka stari kupatilski nameštaj možete preurediti i od njega napraviti pravo malo remek delo. Izbledela ili ispucala boja na komodi veoma lako može postati nov komad nameštaja. Dovoljno je da je dobro išmirglate, uklonite prašinu i prefarbate je u željenu boju. Akrilne boje su ekološke, brzo se suše i savršena su opcija za početnike u farbanju. 

Kupatilska ogledala za veći vizuelni izgled prostora

Skoro svaka osoba koja se bavi uređenjem enterijera će vam reći koliko su kupatilska ogledala bitan estetski detalj svakog kupatila, naročito onog manje kvadrature. Okrugla, ovalna ili četvrtasta, na vama je da shodno prostoru odaberete adekvatno ogledalo iznad umivaonika i oplemenite ovaj deo enterijera. 

Ako vam je novo ogledalo previše skupo, u radnjama polovne robe možete pronaći viseće elemente sa ogledalom koji se kače izvan lavaboa i na taj način dobiti dve stvari u samo jednom proizvodu. 

Udahnite “nov život” zidnim pločicama

Centralo mesto u svakom kupatilu zauzimaju zidne i podne pločice. Bilo da preferirate keramičke ili granitne, ponuda je zaista široka, bilo da se radi o dezenu, boji ili o ceni pločica. Granitne spadaju u nešto skuplju kategoriju jer su otpornije i duže traju, ali ni keramičke pločice ne zaostaju mnogo, naročito kada se radi o kvalitetu. 

Kao i kod kupaliskog nameštaja, i stare pločice uz malo ulaganja možete pretvoriti u nove. U svim bolje snabdevenim farbarama možete kupiti boje za farbanje materijala kao što je keramika, koje se brzo suše i imaju zaštitnu ulogu. To su najčešće boje otporne na vlagu koja je itekako prisutna u kupatilu, koje imaju odličnu pokrivnu moć i potpuno su bezbedne za upotrebu. 

Bojler birajte shodno vašim potrebama

Jedna od većih stavki sa novčanog aspekta kada je renoviranje kupatila u pitanju jeste kupovina novog bojlera. Da biste maksimalno uštedeli na ovoj stavci, birajte bojler shodno vašim potrebama. Ovde pre svega mislimo na njegovu zapreminu koja ujedno i diktira cenu. Pa tako, ako vas u stanu živi dvoje, bojler manje zapremine može biti idealno rešenje pri kupovini. 

Savet plus: da bi vam bojler što duže trajao, barem jednom godišnje ga očistite od nakupljenog kamenca. Na taj način ćete produžiti njegov životni vek, i sprečiti bilo kakve popravke u budućnosti. 

Obratite pažnju na boje u kupatilu

Bilo da se radi o zidovima ili pločicama, definišite koje boje želite da preovladavaju u vašem kupatilu. Od starog kupatila uz malo mašte možete napraviti pravu oazu mira u kojoj ćete uživati. Umesto klasične bele boje, opredelite se za zemljane poput braon, zelene ili bež. Umesto da angažujete molera, sami izdvojte vreme i okrečite zidove tako što ćete prethodno kompletne sanitarije i kupatilski nameštaj zaštiti najlonom. 

Police napravite sami

Zidne police koje krase kupatilo možete sami napraviti od nekog starog drvenog nameštaja koji više nema upotrebnu vrednost. Dovoljno je da ga išmirglate, prefarbate u željenu boju i od njega napravite horizontalne police koje će biti funkcionalne i korisne. Na njih možete odlagati peškire koje ćete prethodno urolati, zatim toalet papir, ubruse, kozmetiku kao i ostale potrepštine za kupatilo. 

I za kraj, najvažnije je da uživate u renoviranju ovog dela prostora, bez stresa i bojazni da ćete za takav poduhvat morati mnogo novca da izdvojite. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here