Home Magazin Hljeb je prepun ugljikohidrata, a evo koje tri promjene nastaju u tijelu kada ga prestanete jesti

Hljeb je prepun ugljikohidrata, a evo koje tri promjene nastaju u tijelu kada ga prestanete jesti

0
Hljeb je prepun ugljikohidrata, a evo koje tri promjene nastaju u tijelu kada ga prestanete jesti

No isto tako, ta ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Evo šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutačno, i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

Hljeb je je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma, piše Azra.ba.

No to ne znači da iz prehrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica, koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora, piše BosnaInfo.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here