Home Magazin Doktorica otkriva smijete li spavati s tamponom

Doktorica otkriva smijete li spavati s tamponom

0
Doktorica otkriva smijete li spavati s tamponom

Kad imaš mjesečnicu, ništa nije bolje od toga da se udobno smjestiš i odspavaš te zaboraviš na grčeve i bolove. Ali, kada se navečer ušuškate u krevet, suočeni ste s dilemom: je li sigurno spavati s tamponom ili biste trebali prijeći na higijenske uloške? Iz Metroa su razgovarali s dr. Susannom Unsworth, stručnjakinjom za žensko zdravlje, kako bi saznali kakva je preporuka struke kada je u pitanju spavanje s tamponom.

Ona kaže: “Sigurnosni savjet u vezi s tamponima je da se mogu nositi najviše osam sati. Ako se nose duže od osam sati, to povećava rizik od sindroma toksičnog šoka – ozbiljnog, ali rijetkog infekcijskog procesa koji uzrokuje septikemiju. Stoga, ako provodite manje od osam sati noću u krevetu, potencijalno ih možete nositi za spavanje preko noći.”

Doktorica Susanna upozorava da čak i ako ih ne koristite osam sati, svejedno trebate pažljivo birati koje tampone koristite.

“Također biste trebali nositi tampon s najboljom moći upijanja za svoj protok”, kaže doktorica. Iako je tehnički uredu nositi tampon u krevetu kraće od osam sati, dr. Susanna još uvijek nije oduševljena tom praksom.

“Kao zdravstveni djelatnik, općenito bih savjetovala izbjegavanje spavanja s tamponom”, dodaje.

Ističe da je korištenje alternativnog higijenskog proizvoda tokom noći, kako bi prekinuli ciklus korištenja tampona, dobar način održavanja menstrualne higijene, što može smanjiti rizik od infekcije i sindroma toksičnog šoka. Također, smanjujete rizik od prekoračenja ograničenja od osam sati, u slučaju da slučajno prespavate.

“Imala sam i pacijente koji su preko noći zaboravili da su nosili tampon, pa ga zaboravili izvaditi sljedeći dan”, prisjeća se dr. Susanna te dodaje: “Ovo može biti poseban problem pred kraj vaše mjesečnice i moglo bi rezultirati problemima, što značajno povećava rizik od infekcije.”

Umjesto toga, ona preporučuje nošenje uložaka, koji su najsigurniji proizvod za nošenje preko noći,piše N1

“Možete nositi razinu upijanja koja odgovara vašem protoku u tom trenutku”, pojašnjava doktorica.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here