Home Magazin Dekompresija kičme: Jedna vježba oporavlja sve pršljenove, zglobove i diskove!

Dekompresija kičme: Jedna vježba oporavlja sve pršljenove, zglobove i diskove!

0
Dekompresija kičme: Jedna vježba oporavlja sve pršljenove, zglobove i diskove!

Stanje prekomjernog pritiska na diskove između pršljenova kičme naziva se spinalnom kompresijom.

Ovo sabijeno stanje kičmenog stupa stvara simptome kao što su krutost u leđima i probleme sa živcima koji mogu uticati na kognitivne i emocionalne procese, prenosi “Atma“…

Istezanje, odnosno dekompresija kičme moguća je pomoću određenih vježbi koje se mogu lahko izvesti kod kuće.

Mnogi medicinski stručnjaci i fizioterapeuti smatraju da ove vježbe pomažu kako bi pritisak međupršljenih diskova nestao.

Poželjno je samo porazgovarati s doktorom specijalistom prije nego što se počne sa specifičnim vježbama i istezanjima kako bi se kičma dekompresovala.

Kako dekompresija kičme pomaže?

Različiti pokreti pomažu promjeni položaja kičme kako bi se smanjio pritisak na diskove među pršljenovima, što, s druge strane, pomaže i u smanjenju pritiska na živce i druge strukture povezane s kičmom.

Također, dekompresija može pomoći i u podsticanju kretanja kisika, vode i tečnosti bogate hranljivim materijama kroz bolne ili povrijeđene međupršljene diskove radi ubrzanja liječenja.

Dekompresija kičmenog stupa, osim u njemu samom, tretira i bolove u vratu, pomaže zalječenju nosećih kičmenih spojeva, diskus hernije, išijalgije, degenerativne bolesti diskova i oboljelih kičmenih živaca.

Kako izvesti spinalnu dekompresiju kod kuće?

Dekompresija kičme terapeutski se obavlja kod stručnjaka, koji u tu svrhu koristi posebne sprave za istezanje leđnog dijela tijela.

Ipak, izvjesne tehnike moguće je probati i kod kuće kako bi se postigla dekompresija kičme. Ove tehnike pokazuju se izuzetno korisnim kod ublažavanja blagih do umjerenih bolova u leđima.

U tom slučaju, u svom domu moguće je izvesti sljedeće tri vježbe za nježno istezanje leđa, tačnije kičme i njenih pršljenova i diskova među pršljenovima. Svaku od ovih vježbi poželjno je ponoviti najmanje deset puta u jednoj seriji dnevno.

Mačka

Ako imate pritisak u lumbalnom dijelu kičme, imat ćete mnogo koristi od ove vježbe. Postavite se na laktove i koljena, dok držite glavu pravo.

Zategnite mišiće u abdomenu (trbuhu) dok polako spuštate donji dio leđa ka podu. Zadržite ovaj položaj 15-20 sekundi, a zatim se polako vratite u početnu poziciju.

Luk

Ovaj položaj tijela pomaže u ublažavanju kompresije lumbalnog dijela kičme. Počnite ležeći na podu okrenuti leđima, a zatim duboko udahnite i postavite dlanove iza koljena.

Sada polako podignite koljena prema grudima kako bi bokovi bili malo odignuti s poda. Istovremeno, podignite glavu u zrak. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se vratite na početnu tačku.

Dijete

Ova vježba djeluje sjajno na istezanje kičme. Sjedite na koljena i nisko spustite glavu dok ruke ispružite uz sebe pored nogu.

Povucite gornji dio tijela naprijed dok ne osjetite blago istezanje u donjem dijelu kičme. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi pa se vratite na početnu poziciju.

Ko treba izbjegavati vježbe za dekompresiju kičme?

Dok dekompresija kod kuće zvuči kao odlična ideja, ona ipak nije pogodna za sve ljude.

Morate porazgovarati sa svojim doktorom prije korištenja bilo koje od navedenih tehnika, a izbjegavajte bilo koju od njih u slučaju trudnoće, maligne bolesti, prijeloma, napredne osteoporoze, metalnih implantanata u kičmi ili aneurizme abdominalne aorte.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here