Home Magazin Četiri znaka da unosite previše kofeina

Četiri znaka da unosite previše kofeina

0
Četiri znaka da unosite previše kofeina

Prema dijetetičarima, postoje četiri znaka da treba da pijete manje kofeina.
Visok krvni pritisak

Pijenje više od četiri šoljice kafe dnevno može dovesti do skoka krvnog pritiska. U roku od pola sata nakon ispijanja kafe, čaja, koka kole ili energetskog napitka, krvni pritisak raste, a efekti se vide i do četiri sata kasnije.

Česti odlasci u toalet

Često mokrenje može biti još jedan znak prekomjerne konzumacije kofeina. Zbog čestih odlazaka u toalet možemo dehidrirati, što može izazvati glavobolju.

Bolovi u stomaku

Unošenje previše kafe može dovesti do smetnji u varenju. Konzumacija kafe i čaja povezana je sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva, bolova u stomaku i rijetke stolice. Takođe, kofein može povećati proizvodnju želudačne kiseline, što može izazvati refluks i žgaravicu.

Anksioznost

Kofein je stimulans i zato se mnogi ljudi osjećaju nervozno i nemirno nakon što popiju još nekoliko šoljica kafe ili konzerve energetskog pića. Više od četiri šoljice kafe dnevno dovoljno je da izazove osjećaj nervoze, anksioznosti i ubrzanog rada srca, kažu dijetetičari. Kofein povećava broj otkucaja srca i količinu krvi koja izlazi iz srca, što može dovesti do ubrzanog rada organa. Takođe povećava moždanu aktivnost, što može doprinijeti osjećaju anksioznosti. Pored toga, remeti san, što može otežati kontrolu anksioznih osećanja, kao što su zabrinutost, strah i osjećaj užasa, piše B92.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here