Home Magazin Blagodeti čaja od cimeta

Blagodeti čaja od cimeta

0
Blagodeti čaja od cimeta

Jedan od takvih čajeva koji sa sobom nosi blagodeti jeste i čaj od cimeta. On može poboljšati zdravlje srca, ublažiti menstrualne grčeve, smanjiti upale i nivo šećera u krvi.

Kako jedna studija navodi, postoji nekoliko naučno zasnovanih zdravstvenih prednosti čaja od cimeta, piše “Health line”.
1. Prepun je antioksidanata

Čaj sa cimetom sadrži puno antioksidanata, korisnih jedinjenja koja vam pomažu da ostanete zdravi. Studija koja je upoređivala antioksidativnu aktivnost 26 začina objavila je da cimet nadmašuju samo karanfilić i origano.
2. Može da smanji upalu

Studije sugerišu da jedinjenja u cimetu mogu smanjiti markere upale. Ovo može biti izuzetno korisno, s obzirom na to da se smatra da je upala u korenu mnogih hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca. Takođe se navodi da može smanjiti krvni pritisak, kao i nivoe triglicerida i LDL (lošeg) holesterola.
3. Pomaže u borbi protiv bakterija i gljivica

Cimet ima neka moćna antibakterijska i antifungalna svojstva. Na primjer, istraživanja pokazuju da cinamaldehid, glavna aktivna komponenta cimeta, sprečava rast različitih bakterija, gljivica i plesni. To uključuje bakterije poput stafilokoka, salmonele iešerihije koli.
4. Može da smanji menstrualne bolove

U jednoj studiji jednoj grupi žena data su tri grama cimeta u prva tri dana menstrualnog ciklusa, dok druge nisu uzimale ništa. Žene u grupi sa cimetom iskusile su značajno manje menstrualnog bola od onih koje ga nisu konzumirale, pišu Nezavisne.

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here