Home Magazin Ako imate problema sa varenjem ovih sedam savjeta će vam biti od koristi

Ako imate problema sa varenjem ovih sedam savjeta će vam biti od koristi

0
Ako imate problema sa varenjem ovih sedam savjeta će vam biti od koristi

Da biste spriječili ili otklonili ove simptome, možete konzumirati neke od sljedećih proizvoda.
1. Fokusirajte se na “cijelu hranu”

Šta to znači, jedite minimalno procesuiranu hranu, bogatu nutrijentima i ispunjenu vlaknima. Takva hrana su voće i povrće, koje dokazano imaju dobar uticaj na zdrave bakterije u želucu.
2. Konzumirajte dosta vlakana

U svoju ishranu uključite žitarice, orašaste plodove i sjemenke, kao i dosta voća i povrća. Ako patite od gasova i nadimanja, možda biste željeli da ublažite hranu koja je povezana sa ovim problemima, kao što su kupus, pasulj i mahunarke. Nežnija, rastvorljiva vlakna korisna su za one sa osetljivim sistemom varenja – fokusirajte se na ovas i smeđi pirinač. Uz vlakna je neophodno konzumirati i više vode.
3. Pažljivo birajte koje masti jedete

Izbegavajte zasićene masti, a to su sva prerađena, nezdrava, brza hrana, kao što su burgeri, čipsevi, pomfriti i slično. Iako je ima visok procenat zasićenih masti, kokosovo ulje trpi visoke teperature pa je odlično za pripremu hrane, i ima mnoge druge benefite koji su pogodni za naša tijela.

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina je takođe pogodno za zdravlje bakterijske flore ljudskog organizma.
4. Redovno konzmirajte fermentisanu hranu

Tebalo bi da budemo zahvalni jer se nalazimo na prostorima gdje je fermentisana hrana sastavni dio naše svakodnevne ishrane. Jogurti, kiseli kupus, trušija, kefir i slično su prirodni izvori korisnih bakterija koje podstiču varenje, podržavaju imuni sistem i mogu povećati vašu otpornost na infekcije.
5. Hranite svoju crijevnu floru

“Dobrim” bakterijama u vašem crijevu potreban je sopstveni izvor goriva, određena hrana je odlična za to. Praziluk, luk i špargle sadrže vrstu vlakana koja se nazivaju inulin, koju bakterije vole. Ova vlakna su nesvarljiva, i poznata su i kao prebiotik, pomaže crijevnoj flori, stimulišući rast “dobrih” bakterija.

Drugi korisni izvori goriva za crijevne bakterije uključuju polifenol – ova biljna jedinjenja se nalaze u bobičastom voću, maslinama, pa čak i začinima.
6. Smanjite opetećenje

Proeni se sporije vare, što je dobro i zasićuje organizam, ali kako bismo našem želudcu olakšali, ne bi bilo loše da ga prethodno marinirate u soku od limuna ili limete, možda čak i u sirćetu. Tako ćete podstaći razgradnju velikih proteinskih molekula.
7. Hidrirajte se

Kada popravite svoju ishranu i ispunite je “cijelom” hranom i vlaknima to znači da će se vlakna ponašati kao sunđer i kupiće svu vodu iz organizma.

Što se tečnosti tiče, sve se računa dok nema šećera i hemikalije.
8. Naučite šta vam prija a šta ne

Svako tijelo je drugačije. Neko nije tolerantan na glute, drugi nisu na laktozu. Ako vam mlijeko ne prija, prosto nemojte da ga pijete. Osim skupih testova, uvijek možete da slušate šta vam tijelo govori poslije određene hrane.

Ukoliko su vaši problemi sa varenjem česti, i imate dijareju, krv u stolici, bilo kakve nepogode, konsultujte se sa vašim ljekarom prije konzumacije bilo koje hrane i pića. prenose nezavisne

Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here