Home Ekonomija WhatsApp ima ozbiljan BUG! – Ugrožena privatnost korisnika

WhatsApp ima ozbiljan BUG! – Ugrožena privatnost korisnika

0
WhatsApp ima ozbiljan BUG! – Ugrožena privatnost korisnika

WhatsApp je najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu. To znači da bi kompanija svakodnevno trebala raditi na aplikaciji, što u osnovi i radi. Međutim, očigledno je da se i njima (ili ipak Google-u) potkrala jedna greška, koja je veoma ozbiljna i koja bi mogla ugroziti privatnost korisnika. O čemu je riječ?

Utvrđeno je da WhatsApp posjeduje grešku koja omogućava aplikaciji da ima pristup mikrofonu čak i nakon što korisnik taj pristup onemogući.

Ovu grešku otkrilo je nekoliko korisnika, ali je jedan korisnik Twittera, koji je vlasnik Google Pixel 7 Pro telefona, stavio u centar pažnje.

Izgleda da greška pogađa Android uređaje, uključujući uređaje kompanija Samsung i Pixel, kao i nekoliko različitih Android verzija aplikacije.

Iz WhatsApp-a su se na svom Twitter profilu oglasili povodom ovog buga, ali su naveli da problem leži u Androidu, a ne u samoj aplikaciji.

U nekoliko izvještaja korisnika, aktivnost mikrofona iz aplikacije primijećena je na Androidovoj kontrolnoj tabli privatnosti, kao i kroz vidljivu zelenu tačku na statusnoj traci Androida. Međutim, iz WhatsAppa navode da se radi o problemu Androida, koji pogrešno pripisuje informacije na kontrolnoj tabli privatnosti, te su zatražili od Google-a da dalje istraži ovaj problem.

Da stvar bude gora za WhatsApp, njihova reakcija stigla je nakon tweeta vlasnika Twittera, Elona Muska, koji je naravno bio negativan za WhatsApp. On je optužio WhatsApp da nije od povjerenja.

Najnoviji bug mogao bi dodatno narušiti povjerenje korisnika u aplikaciju, a samo prebacivanje odgovornosti na Google neće tako pomoći WhatsApp-u. U svakom slučaju, očekivati je da ovaj poprilično ozbiljan problem bude uskoro riješen.

IZVOR/SOURCE

Objava WhatsApp ima ozbiljan BUG! – Ugrožena privatnost korisnika prenijeta sa portala Bajtbox.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here