Home Ekonomija Vlasnik „Prointera“ spremio 6,4 miliona KM za preuzimanje „Boske“

Vlasnik „Prointera“ spremio 6,4 miliona KM za preuzimanje „Boske“

0
Vlasnik „Prointera“ spremio 6,4 miliona KM za preuzimanje „Boske“

BANJALUKA – Firma “Kaboss pro” iz Beograda krenula je u preuzimanje robne kuće „Boska“ u Banjaluci za šta je njen vlasnik Đorđe Đurić, inače i vlasnik kompanije “Infinity international Group”, a u čijem sklopu posluje i “Prointer” spremio 6,4 miliona maraka.

“Kaboss pro” posjeduje 6.540.801 akcija „Boske“ ili 28,57 odsto. Za preostalih 16.345.798 akcija spreman je da plati 0,39KM ili preciznije 6.374.861,22 KM.

Novčana sredstva za plaćanje akcija iz ponude obezbijeđena su na namjenskom računu otvorenom kod „Nove banke“ Banja Luka. Ponudilac u postupku preuzimanja djeluje samostalno“, stoji u obavještenju.

Inače, Đurić je objelodanio namjere u slučaju da javna ponuda uspije i da postane jedini vlasnik „Boske“.

Ponudilac namjerava zadržati i razvijati postojeću privrednu djelatnost, unaprijediti poslovanje društva, obezbjediti rast i razvoj sveukupnog poslovanja u budućnosti, te poboljšati finansijski rezultat poslovanja. Nema namjeru mijenjati sjedište Društva, zadržaće postojeći broj zaposlenih te će ga uvećavati u zavisnosti uslova poslovanja i potreba u budućnosti“, stoji u ponudi.

Prije nego što je ponuda objavljena, Komisija za hartije od vrijednosti ju je odobrila. U svom rješenju navodi da sadrži sve zakonom propisane elemente.

“Boska” je u prošloj godini ostvarila dobit od 1,55 miliona marka što je za oko 160.000 maraka više nego godinu dana ranije.

Inače, Republika Srpska je krajem prošle godine izašla iz suvlasništva ove robne kuće jer su Fond za restituciju i PREF prodali 12,5 odsto svojih akcija za 1,1 milion KM.

Da podsjetimo, RK „Boska“ je u oktobru 2008. godine prodata konzorcijumu “Delta-Zekstra”, u vlasništvu beogradskih biznismena Miroslava Miškovića i Dragana Đurića, za tri miliona evra.

Ugovor je u ime Vlade potpisao tadašnji i ministar trgovine Predrag Gluhaković.

Međutim, još 2015. godine javnost je saznala da je iz Vlade Republike Srpske nestao ugovor o prodaji “Boske”.

Iako je sud naložio da se on predoči javnosti, zvaničan odgovor institucija je da je ukraden.

Mišković je kasnije svoj udio u vlasništvu “Boske” prodao Đuriću.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Vlasnik „Prointera“ spremio 6,4 miliona KM za preuzimanje „Boske“ prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here