Home Ekonomija VLADA KS NA ZAHTJEV VODOVODA PONOVO RAZMATRA POSKUPLJENJE CIJENE VODE

VLADA KS NA ZAHTJEV VODOVODA PONOVO RAZMATRA POSKUPLJENJE CIJENE VODE

0
VLADA KS NA ZAHTJEV VODOVODA PONOVO RAZMATRA POSKUPLJENJE CIJENE VODE

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević je kazao da se svakodnevno o ovom prijedlogu vode intenzivni razgovori.

  • Oni će biti nastavljeni i danas. Ja ne mislim popustiti. Moj stav je jasan. Treba sve analizirati, od bilansa stanja, procjene vrijednosti imovine KJKP “Vodovod i kanalizacija” jer je ona precijenjena i sve ono što može utjecati na drastično povećanje cijene vode. Prema prijedlogu neovisnog tijela, ViK sada traži povećanje cijene vode od 54 posto. Ja ne mislim popustiti. Prijedlog mi je bio dostupan. Vidio sam ga i odmah vratio – kazao je Bečarević, koji se protivi takvom prijedlogu.

Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić kaže da se loše upravljanje javnim resursima i kompanijama ne može stalno prebacivati na teret građana Sarajeva.

  • Naš ministar neće podržati takva rješenja. Stranka za BiH neće podržati takva rješenja – poručuje Bandić.

Smatra da bi ovaj dokument nezavisnog tijela trebao biti dostupan javnosti kako bi ona mogla dati svoj sud o opravdanosti drastičnog povećanja cijene vode.

  • Povećanje cijene usluga koje potrošačima pruža KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je neminovno jer je trenutna cijena definitivno neodrživa i neekonomska, te onemogućava da preduzeće posluje u skladu sa potrebama građana – kazali su iz ViK-a ranije.

Kako su naveli, preduzeće je, poštujući Zakon o komunalnim djelatnostima, metodologiju o utvrđivanju najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, preporuku Ureda za reviziju institucija u FBiH, izvršilo kalkulaciju cijena svojih vodnih usluga i pripremilo prijedlog novog cjenovnika.

  • Već duži vremenski period govorimo o potrebi za korekcijama cijena vode, a kada će do toga i da li će doći, o tome odlučuje osnivač, Kanton Sarajevo – ističu iz ViK-a, piše Faktor.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here