Home Ekonomija Umjetna inteligencija je dio naših života, a da toga nismo ni svjesni!

Umjetna inteligencija je dio naših života, a da toga nismo ni svjesni!

0
Umjetna inteligencija je dio naših života, a da toga nismo ni svjesni!

BANJALUKA – Bilo je mnogo predviđanja i spekulacija o umjetnoj inteligenciji. U vezi s tim mnogi zamišljaju zastrašujuću sliku budućnosti, međutim  A.I.(umjetna inteligencija) je već dio naše svakodnevnice i trenutno nije  zastrašujuća, nego je korisna i olakšava nam život.

FOTO: Ustupljena fotografija

Na primjer, da li ste znali da koristite A.I. svaki put kada kupujete na online prodavnici? Možda koristite automatskog prevodioca? Ili daljinski kontrolišete svoje pametne kućne aparate putem interneta? Pogledajmo područja u kojima su aplikacije zasnovane na umjetnoj inteligenciji već dio našeg svakodnevnog života!

Zdravstvo i A.I.

A.I. tehnologija već omogućava analizu podataka radi bržeg dijagnosticiranja bolesti kod pacijenata, ranog otkrivanja bolesti i ranog početka liječenja. Danas, zdravstveni radnici koriste A.I. algoritme za bolje i preciznije otkrivanje tumora na radiološkim slikama. Također, A.I. se koristi i u praćenju pacijenata, genetskim istraživanjima i operacijama uz pomoć robota. Pomaže i u prevenciji bolesti, jer može predvidjeti potencijalne zdravstvene probleme na osnovu starosti, genetske povijesti, socio-ekonomskog statusa itd. Sljedeći put kada budete čekali svoje laboratorijske nalaze, zapamtite da zahvaljujući A.I. svoje rezultate dobijate tako brzo.

Finansije i A.I.

Banke i finansijske institucije koriste A.I. da identifikuju prevare i zloupotrebe, analiziraju kreditnu sposobnost, upravljaju portfolijima i pružaju personalizovane finansijske savjete. Dakle, možda ste digli kredit uz pomoć A.I. ili neko možda koristi umjetnu inteligenciju za upravljanje vašim novcem u vašem penzionom fondu.

Kupovina i A.I.

Preduzetnici i trgovci već znaju tačno kako umjetna inteligencija može biti od pomoći. A.I. pomaže u efikasnom proučavanju potrošača i potencijalnih kupaca na osnovu njihovih navika kada pretražuju i kupuju, tako da uz personalizirane ponude, firma svojim kupcima može ponuditi upravo ono što im je potrebno. A.I. također pomaže u razvoju novih proizvoda, na primjer, prvi energetski napitak na svijetu koje je u potpunosti razvio A.I. uskoro će biti dostupan iz kompanije Hell Energy. Kompanija je razvila sve elemente, sastojke, dizajn i marketinške alate napitka, čak je i testirala ukus uz pomoć A.I.

Fizički rad i A.I.

U poljoprivredi se na mnogim mjestima već koriste autonomni (samovozeći) kombajni za berbu pšenice i kukuruza, a postoje i roboti za berbu grožđa. Ova vozila koriste A.I. da osjete svoje okruženje, donose odluke, te u svrhu bezbijednog kretanja. Oni su također već u uobičajenoj upotrebi na mjestima koja su opasna ili štetna za ljude, a mnoge tvornice i rudnici već koriste kamione bez vozača.

Upotreba energije, zaštita životne sredine i A.I.

A.I. pomaže u efikasnijem upravljanju industrijskom i kućnom potrošnjom energije, te obnovljivim izvorima energije. Također, pomaže u koordinaciji rada naučnika u borbi protiv zagađenja. Optimizacija korištenja energije u kući već je moguće, pa A.I. već omogućava povezivanje frižidera na internet, tako da AI može provjeriti koja je hrana dostupna ili čak naručiti ono što nedostaje. Također, može pomoći u smanjenju bacanja hrane tako što će vam reći kojoj namirnici uskoro ističe rok, pa čak i predložiti recepte za korištenje sastojaka. Iznenađujuće, zar ne?!

Iz gornjih primjera možemo vidjeti da A.I. može prevazići rutinske, monotone radne tokove našeg svakodnevnog života i obraditi ogromne količine podataka u kratkom vremenskom periodu, omogućavajući ljudima da se usredsrede na rješavanje složenih problema, kreativnost i izgradnju smislenih odnosa. A.I. treba posmatrati kao priliku za kombinovanje sa ljudskim sposobnostima za postizanje optimalnih rezultata u mnogim oblastima života, jer automatizacija svakodnevnih zadataka omogućava ljudima da svoje vrijeme i energiju usmjere na aktivnosti veće vrijednosti koje zahtijevaju emocionalnu inteligenciju, kritičko razmišljanje i empatiju. Agencije

Objava Umjetna inteligencija je dio naših života, a da toga nismo ni svjesni! prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here