Home Ekonomija Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

0
Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

KIJEV – Ukrajina je počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, kako bi proširila izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane.

“Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to samo dio trgovačkog puta, već je koristan”, navela je danas prva potpredsjednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko u pisanoj izjavi, ne iznoseći podatak o tome koliko je ukrajinskog žita već isporučeno preko hrvatskih luka.

Dodala je da je Kijev spreman da razvija taj transportni koridor širenjem kapaciteta, prenosi Rojters.

“Smatramo da će ova logistička ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini i poslije rata“, rekla je Julija Sviridenko.

Glavna ruta ukrajinskog izvoza žitarica je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativne puteve nakon odluke Moskve donijete sredinom jula da izađe iz žitnog sporazuma, koji je obezbjeđivao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tokom posjete Zagrebu krajem jula da su se Ukrajina i Hrvatska dogovorile o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i na Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita. Tanjug

Objava Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here