Home Ekonomija UIO BiH usvojila odluku o raspodjeli prihoda: Srpskoj 14,5 miliona KM više

UIO BiH usvojila odluku o raspodjeli prihoda: Srpskoj 14,5 miliona KM više

0
UIO BiH usvojila odluku o raspodjeli prihoda: Srpskoj 14,5 miliona KM više

Amidžić je istakao da je usvojena odluka o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa jedinstvenog računa UIO za ovu godinu kojom je predviđen za 14,5 miliona KM veći priliv sredstava u budžet Srpske.

On je dodao da je do sada nepravedno bilo da su te uplate išle po nižim koeficijentima u budžet Republike Srpske zato što nije bio imenovan ministar trezora i finansija u Savjetu ministara.

Amidžić je rekao da je usvojen i pravilnik, prema kojem će se moći sprovesti
oslobađanje od plaćanja PDV-a na doniranu hranu.

On je naveo da će Upravni odbor UIO BiH još razgovarati o putarinama kada je riječ o željeznicama, te o energetskom sektoru, rudnicima i termoelektranama, uvažavajući obaveze prema Energetskoj zajednici i stanje energetskih potreba Republike Srpske i Federacije BiH.

„Nastojaćemo naći rješenja koja će uvažavati energetsku realnost na prostoru na kojem živimo“, istakao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Amidžić je rekao da nije dobro što je na računu još neraspodijeljeno 220 miliona KM od putarina, naglašavajući da bi ova sredstva trebalo staviti u funkciju, a da se krajnji koeficijeni raspodjele definišu putem metodologije.

Odgovarajući na pitanje novinara o stavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da BiH treba da postane član BRIKS-a, Amidžić je naveo da treba podržati svako udruženje koje ekonomski raste jer je ekonomska saradnja dobra, ne samo kada je riječ o BRIKS-u, već i drugim asocijacijama iz EU.

„BRIKS danas predstavlja ozbiljnu ekonomsku snagu. Kina je danas prva ekonomija svijeta“, istakao je Amidžić.

Govoreći o nabavci porostora za UIO BiH u Banjaluci, Amidžić je istakao da je sva procedura završena, te da prema zadnjoj odluci Savjeta ministara ukupan iznos za nabavku ovog prostora 69,4 miliona KM, u okviru kojih je 1,9 miliona KM za nabavku namještaja, a ne 100 miliona KM, kako se to u javnosti predstavljalo.

„Sramota je i politički neprihvatljivo da to do sada nije bilo završeno u Banjaluci. Zašto niko nije postavljao pitanje kada se prostor nabavljao za regionalni centar Sarajevo, Mostar ili Tuzla. Više od 33 miliona KM zajedničkih sredstava je odvojeno da se riješi smještaj u ova tri grada, a u Banjaluci nije“, istakao je Amidžić.

Prije početka redovne sjednice održana je konstitutivna sjednica Upravnog odbora UIO.

BONUS VIDEO:

Objava UIO BiH usvojila odluku o raspodjeli prihoda: Srpskoj 14,5 miliona KM više prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here