Home Ekonomija SVE VEĆI INTERES ZA BIZNIS SA STRUJOM: U 2022. IZDATO NOVIH 15 DOZVOLA

SVE VEĆI INTERES ZA BIZNIS SA STRUJOM: U 2022. IZDATO NOVIH 15 DOZVOLA

0
SVE VEĆI INTERES ZA BIZNIS SA STRUJOM: U 2022. IZDATO NOVIH 15 DOZVOLA

Po podacima Regulatorne komisije za energetiku RS, trenutno važi 30 dozvola za proizvodnju električne energije.

Iako najveći broj dozvola imaju privatna preduzeća, najviše električne energije u RS proizvedu preduzeća iz sistema javnog preduzeća “Elektroprivreda RS”, odnosno dvije termoelektrane i tri hidroelektrane. Tih pet proizvodnih sistema u redovnim okolnostima obezbjeđuju i višak električne energije, koji ERS prodaje na ino tržištu.

Pet preduzeća ima dozvolu za distribuciju električne energije i sva preduzeća su iz sistema ERS.

Preostalih devet preduzeća ima dozvole za trgovinu i snabdijevanje električnom energijom, a najveći trgovci električnom energijom su privatne kompanije.

Regulatorna komisija za energetiku je u toku prošle godine izdala 15 novih dozvola za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti, a produžila šest.

Tokom prošle godine nije oduzeta nijedna dozvola, ali jeste ove godine, i to za proizvodnju električne energije preduzeću “V-Z- zaštita” Banja Luka, koja je ranije dobila dozvolu za proizvodnju u pet solarnih elektrana. Dozvola je oduzeta na zahtjev vlasnika preduzeća, a iz proceduralnih razloga.

Inače, regulator navodi da je do sada ukupno ukinuo devet dozvola iz djelatnosti električnom energijom. Među njima se nalazi i preduzeće “Rudnap” d.o.o. Banja Luka, kojem je dozvola za trgovinu strujom ukinuta još 2015. godine, a po zvaničnim podacima preduzeće je ostalo dužno RS više od tri miliona KM na ime poreza i doprinosa.

U Regulatornoj komisiji kažu da ih nisu mogli naći na adresi na kojoj je firma registrovana, a u Poreskoj upravi RS navode da je njihov status aktivan i da je pokrenuta prinudna naplata duga koji je nastao najviše po osnovu poreza na dobit.

POSKUPLJENJE

Računi za električnu energiju u RS povećani su od 1. januara jer je Regulatorna komisija odobrila zahtjeve ERS i distributivnih preduzeća. Ukinuta je ljetna (jeftinija) i zimska (skuplja) tarifa, uvedena je jedinstvena tokom cijele godine. Uvedeni su pragovi potrošnje, odnosno obračun. Električna energija je u avgustu skuplja za 17 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here