Home Ekonomija Srpska osnovala Savjet za trgovinu nakon što je inflacija poharala

Srpska osnovala Savjet za trgovinu nakon što je inflacija poharala

0
Srpska osnovala Savjet za trgovinu nakon što je inflacija poharala

BANJALUKA – Republika Srpska dobila je Savjet za razvoj trgovine, tri i po godine nakon usvajanja Zakona o trgovini, kojim je predviđeno njegovo osnivanje.

Zašto je Vladi trebalo toliko vremena da imenuje članove ovog savjetodavnog tijela ostaje nejasno.  U svakom slučaju, u tom periodu građani i privreda su se suočili sa inflacijom i divljanjem cijena, a mjere koje su se donosile po ocjeni mnogih nisu imale puno efekta.

Tek sada, kada se inflacija smiruje, nadležni predlažu mjere po uzoru na zemlje u okruženju i to pod pritiskom medija i javnosti.

Kao što i sam naziv govori, riječ je o savjetodavnom tijelu koje treba da prati razvoj trgovine, predlaže politike za njeno unapređenje, kontroliše sprovođenje strategija i akcionih planova.

Ispred Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske imenovana je Dušanka Tegeltija, predstavnik Privredne komore Republike Srpske je Dragana Šobot, a Unije poslodavaca Republike Srpske Slađenko Galić.

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske zastupa Goran Savanović, a Aleksandar Koljančić imenovan je ispred Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Profesor Ilija Džombić, predstavnik je univerzitetskih radnika iz oblasti trgovine, a Dušan Srdić udruženja za zaštitu potrošača.

Administrativno-tehničke poslove za potrebe Savjeta obavljaće Ministarstvo trgovine i turizma, a članovi savjeta za svoj rad i aktivnosti neće primati bilo kakve naknade.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Reakcija” čiji je predstavnik član ovog tijela kažu da imaju spremne prijedloge o kojima bi se moglo raspravljati na narednim sjednicama savjeta.

Navode da je Vlada sa resornim ministarstvom ograničila marže za određene proizvode koji su dale rezultat, ali da treba razmišljati i o novim mjerama.

Među njima su zaključivanje sporazuma sa trgovačkim lancima o posebnom pozicioniranju jeftinijih, ali i domaćih proizvoda. Uvođenje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice, na uštrb povećanja akciza na alkohol i cigarete, fiksiranje cijena hljeba, piletine, svinjetine, tjestenine, brašna, ulja, šećera i riže. Takođe, predlažemo i subvencionisanje penzionerske korpe, sa obezbjeđenjem od zloupotrebe”, kažu u ovom udruženju.

U Privrednoj komori Republike Srpske su poručili da će njihov fokus biti na implementaciji Strategije za razvoj trgovine u kojoj su definisani brojni ciljevi i mjere.

Inače, dva mjeseca nakon što je sjeo u ministarsku fotelju, SNSD-ov Denis Šulić se pokrenuo.

Na portalu CAPITAL mogao je da se uputi kako je vlada Crne Gore krenula u borbu sa inflaciom, pa je obećao da će probati sličan model implementirati ovdje u Srpskoj.

Upravo danas je u Banjaluci primio predstavnike udruženja za zaštitu potrošača koji djeluju na području Republike Srpske.

Kao je saopšteno, upoznao ih je sa zaključcima nedavno održanog sastanka sa prestavnicima trgovačkih lanaca iz Republike Srpske, te prenio njihovu spremnost da se uključe u aktivnosti koje će doprinijeti snižavanju cijena.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Srpska osnovala Savjet za trgovinu nakon što je inflacija poharala prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here