Home Ekonomija Sporovi grada Banjaluka i “Autoprevoza” “teški” 50 miliona maraka

Sporovi grada Banjaluka i “Autoprevoza” “teški” 50 miliona maraka

0
Sporovi grada Banjaluka i “Autoprevoza” “teški” 50 miliona maraka

BANJALUKA – Ukupna vrijednost sporova koje Grad Banjaluka ima sa “Autoprevozom” iznosi oko 50 miliona KM, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković komentarišući novi termin za deložaciju Grada Banjaluka sa atraktivne lokacije parkinga Stare autobuske stanice u korist ovog preduzeća.

FOTO: A.Čavić/Grad Banjaluka

Kaže da je tu uključena izgubljena dobit od naplate parkinga, pričinjena šteta te vrijednost parcela.

Dodao je da je pored tužbe Autoprevoza koja vrijedi 12 miliona KM ovo preduzece pokrenulo još jednu na ime izgubljene dobiti. Nije mogao precizirati vrijednost te nove tužbe, ali je naveo da je ukupna vrijednost svih sporova Autoprevoza i Grada vrijedna 50 miliona KM.

Kazao je da je Grad uložio prigovor na termin deložacije i da traže da se ona odloži kako bi Grad mogao da se pripremi.

Danas sam zakazao hitan sastanak zbog situacije sa Autoprevozom. Moram vidjeti kako ćemo se postaviti, zajedno sa odbornicima zato sam zakazano hitno sastanak sa odbornicima. Ja bez njih ne zelim odnijeti samostalno odluku”, rekao je on i dodao sa su pozvani i predstavnici Autoprevoza ali da ne zna ko će se odazvati.

Podsjećamo, dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine.

Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist “Autoprevoza”, a Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist Grada Banjaluka.

Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je početkom 2020. godine, kada je presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada “Autoprevozu”.
Tačnije, sud je potvrdio presudu Okružnog privrednog suda. Do sada su propala dva pokušaja ulaska u posjed Autoprevoza na ovoj lokaciji. Prvi je organizovan 13. aprila, a drugi je bio 15. avgusta.

U međuvremenu je Autoprevoz uputio otvoreno pismo Gradu Banjaluka.

Nakon tih bezuspješnih deložacija „Autoprevoz“ je uputio pismo Stanivukoviću u kojem su predlažili da se u što kraćem roku organizuje sastanak kako bi pronašli i usaglasili kompromisno rješenje vezano za lokaciju Stara autobuska stanica te okolnih parcela o čemu je CAPITAL prvi pisao.

Stanivuković se o ovom prijedlogu nije želio izjasniti bez stava Skupštine grada Banjaluka , koji je trebao biti usaglašen na sastanku koji je bio zakazan za sutra. Taj sastanak je otkazan nakon što je Stanivuković objavio na društvenim mrežama da je zakazan treći pokušaj deložacije Grada Banjaluka sa lokacije Stare autobuske stanice.

CAPITAL: V. P. 

Objava Sporovi grada Banjaluka i “Autoprevoza” “teški” 50 miliona maraka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here