Home Ekonomija Spor razvoj tržišta polovnih e-automobila

Spor razvoj tržišta polovnih e-automobila

0
Spor razvoj tržišta polovnih e-automobila

BERLIN – Njemačko tržište polovnih električnih automobila dobija na zamahu, ali polako, jer ponuda je još ograničena i stoga su vozila u prosjeku skupa, rekao je analitičar Centra za istraživanje automobilskog tržišta (CAR) Ferdinand Dudenhefer.

To će se ubuduće mijenjati” dodao je. Kupovina polovnog e-automobila danas je još rizična, jer tehnologija, posebno baterija, napreduje toliko brzo da kupac može da završi sa zastarjelim vozilom.

Pritom, većina e-automobila u ponudi je iz prve generacije, dok postignuti napredak u tehnologiji baterija tek sada postepeno ulazi u nova vozila.

Prema podacima Saveznog ureda za motorna vozila, u prvih sedam mjeseci u cijeloj Njemačkoj samo 47.000 polovnih e-vozila je promijenilo vlasnika, mada je takvih automobila registrovano više od 1,1 miliona.

Kako fond e-automobila bude stario, tako će rasti i ponuda polovnih vozila, navodi Fabijan Brant iz konsultantske firme Oliver Vajman.

Dok se zdravo i stabilno tržište rabljenih automobila ne razvije, ipak će proći nekoliko godina, jer najveći dio postojećeg voznog parka je još relativno mlad. To će potrajati“, kaže Brant.

Dalje, cijenu polovnih e-atomobila drži i zamašna cijena novih.

To će se promijeniti tek kada nova vozila znatno pojeftine“, ocijenio je portparol krovnog udruženja njemačkih trgovaca u automobilskoj industriji ZDK.

Potrebna nam je široka ponuda električnih vozila iz svih kategorija cijene da kupci zaista dobiju mogućnost da izaberu finansijski prihvatljiv model“, rekao je portparol.

Objava Spor razvoj tržišta polovnih e-automobila prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here