Home Ekonomija Snežič tužio Osmicu za milion maraka

Snežič tužio Osmicu za milion maraka

0
Snežič tužio Osmicu za milion maraka

BANJALUKA – Kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič tužio je u Okružnom sudu u Kopru bivšeg direktora Obavještajno – bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića poznatog po nadimku “Osmica” od kojeg traži pola miliona evra odštete.

Snežiču je od maja 2021. godine zabranjen ulazak u BiH jer je označen kao osoba koja predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost zemlje. Međutim, rješenje nikad nije vidio niti je imao priliku da se na njega žali, a prema njegovom mišljenju najveće zasluge za to pripadaju upravo Mehmedagiću.

U tužbi, u koju je CAPITAL imao uvid, piše da je zabrana neosnovana i donesena na osnovu prijateljskih veza Snežiča i bivšeg premijera Slovenije Janeza Janše.

Naime, mjesec dana prije nego što će Snežič dobiti zabranu ulaska, Janša je označen kao autor “Non paper” dokumenta u kojem se između ostalog spominjalo prekrajanje granica na zapadnom Balkanu i raspad Bosne i Hercegovine.

Snežič u tužbi navodi da je to bio povod da se krene u obračun sa saradnicima Janeza Janše, odnosno sa njim koji je nedugo potom dobio zabranu ulaska, iako je za dokument čuo iz medija.

Da mu je ulaz zabranjen saznao je na granici pri pokušaju ulaska u BiH. Zvanični akt nikada nije dobio pa se obratio OBA, kako bi mogao da osporava zabranu, ali odgovor nikada nije dobio iako je po zakonu na to imao pravo.

Tuženi je postupio suprotno zakonodavstvu BiH, jer je prekoračio granice službenih ovlaštenja i zanemarivanjem službene dužnosti nanio štetu i teško povrijedio prava tužioca i članova njegove porodice. Sprečavanje ulaska u Bosnu i Hercegovinu, bez donošenja i dostavljanja rješenja, bez dopuštenja prava na žalbu na takvo rješenje, a da tužilac nije osuđen za bilo koje krivično djelo u BiH ili bez vođenja postupka, predstavlja povredu njegovog prava i prava njegove maloljetne djece prema članu 8. Evropske konvencije, prema kojoj svako ima pravo na poštovanje svog privatnog i porodičnog života, doma i prepiske”, navode Snežičevi advokati u tužbi podnesenoj 25. maja.

U njoj piše i da je Snežič otac dvoje djece koja žive sa majkom u Banjaluci, a koju od momenta zabrane ne može da posjećuje.

Tvrdi da njegovu priču o političkoj pozadini može da potvrdi i bivši direktor slovenačke obavještajno – bezbjednosne agencije (SOVA) Janez Stušek kojem se Osmica navodno pohvalio da je lično uticao da se Snežič protjera.

Takođe,  u dokumentu se spominje i izvjesni Stanislav Koljanić, a preko kojeg je Mehmedagić navodno tražio 150.000 evra mita da bi Snežiča izbrisao iz registra lica kojima je zabranjen ulazak u BiH.

Pored privatne tužbe, kako saznajemo Osmica je prijavljen i krivično zbog povrede ljudskih prava Okružnom tužilaštvu u Kopru.

Inače, krajem vladavine Stranke demokratske akcije (SDA) i njenim odlaskom u opoziciju, završeno je Mehmedagićevo vođenje Obavještajno – bezbjednosne agencije.

Upravo danas univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinuta je zabrana ulaska u BiH uspostavljena prošle godine jer su takođe označeni kao “prijetnja za bezbijednost”.

Osmica nam je ranije poručio da ne daje izjave medijima, a Snežič kaže da će odštetu, ukoliko je dobije, proslijediti Sjedinjenim Američkim Državama.

Oni su Mehmedagića stavili na crnu listu. Novac nek potroše za borbu protiv muslimanskih fundamentalista”, kazao je on.

Podsjećamo, o poslovima Snežiča u Republici Srpskoj CAPITAL je pisao 2020. godine u tekstu “Srpska postala offshore destinacija – Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi”.

Priča je privukla veliku pažnju domaće i strane javnosti, ali i nadležnih organa koji su u njoj vidjeli elemente pojedinih krivičnih djela poput prevare i poreske utaje.

Iako je bio predmet interesovanja istražnih organa, Snežič do sada nije optuživan niti osuđen u BiH.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Objava Snežič tužio Osmicu za milion maraka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here