Home Ekonomija Slovenija oporezuje banke

Slovenija oporezuje banke

0
Slovenija oporezuje banke

LJUBLJANA – Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi zemlje nakon poplava.

„Uvodi se novo oporezivanje u cijeloj Evropi pa će i Slovenija ići u tom smjeru, najvjerovatnije u Zakonu o obnovi i razvoju, gdje će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto“, rekao je Golob za TVS, a prenio je B92.

„Svi znamo da su banke danas na neki način dobitnici, ne od poplava, nego poslednjih godina i sa stajališta ekstremnih profita”, rekao je Golob, koji je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako doprinijeti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava koje su pre tačno mjesec dana pogodile zemlju.

“U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što neće uzdrmati finansijski sistem Slovenije, a s druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja”, objasnio je Golob i najavio da bi iz tog izvora vlada trebalo da prikupi 500 miliona eura za pet godina.

Kazao je i da će državna agencija onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, ako naravno ne budu radili solidarne subote.

U uspjehe aktuelne vlade Golob je ubrojao i početak povećanja kamata slovenačkih banaka na bankovne depozite, do kojeg je došlo nakon sastanka s bankarima.

“Ove u Sloveniji danas više nisu najniže u Evropi”, naglasio je. Ponovio je da će se morati iskoristiti sva moguća sredstva kako bi se osigurala odgovarajuća finansijska konstrukcija za sanaciju i obnovu, a prema njegovim riječima, državna preduzeća pomoći će i u politici dividende, prenio je Seebiz.

“Za dvije milijarde eura pomoći tražićemo izvore u zaduživanju. Jedan od oblika svakako može biti i izdavanje dugoročnih državnih obveznica, ako bude potrebno, ali to nije nužno”, naglasio je slovenački premijer.

Objava Slovenija oporezuje banke prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here