Home Ekonomija SARAJEVSKI POSLODAVCI NISU PODIGLI DNEVNICU RADNICIMA KOJI SU RADILI ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE

SARAJEVSKI POSLODAVCI NISU PODIGLI DNEVNICU RADNICIMA KOJI SU RADILI ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE

0
SARAJEVSKI POSLODAVCI NISU PODIGLI DNEVNICU RADNICIMA KOJI SU RADILI ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE

Inspektori rada Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIPKS), kako je bilo i najavljeno, provodili su 1. i 2. maja pojačane inspekcijske nadzore nad radom tržnih centara i većih trgovačkih lanaca s ciljem zaštite prava radnika na povećanu plaću za rad tokom praznika. Kontrolama je bilo obuhvaćeno 1.997 radnika i 21 poslodavac u Kantonu Sarajevo.

S obzirom da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već propisuje da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, poslodavci su, najdalje do kraja narednog mjeseca, dužni dostaviti postupajućim inspektorima dokaz o uvećanju plaće za radnike koji su evidentirani planskim inspekcijskim kontrolama.

Zbog nepostupanja u skladu sa navedenim odredbama poslodavcima se mogu izreći novčane kazne u iznosu od 1.000 do 3.000 KM za pravne, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe.

U međuvremenu je Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite upućeno sedam zahtjeva za inspekcijski nadzor od oštećenih radnika, po kojima će pravovremeno biti izvršeni inspekcijski nadzori i dostavljeni odgovori podnosiocima, uz napomenu da će inspektori rada i tokom cijelog mjeseca maja nastaviti kontrole poslodavaca po ovom zakonskom osnovu, kao i po zahtjevima stranaka, saopćeno je iz KUIP-a KS.

(Pressmedia)


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here