NaslovnicaEkonomijaRastu akcije M:tela

Rastu akcije M:tela

Objavljeno:

spot_img

BANJALUKA – Akcije M:tela danas su na Banjalučkoj berzi porasle na 1,32 KM što je 8,2 odsto više u odnosu na jučerašnju cijenu od 1,22 KM. Oporavak akcija M:tela uslijedio je nakon pada koji je počeo 24. maja, kada je objavljen poziv za Skupštinu akcionara M:tela na čijem dnevnom redu nije bila isplata dividende.


U M:telu ocjenjuju da današnji rast akcija pokazuje da ozbiljni investitori shvatili značaj odluke da se prošlogodišnja dobit reinvestira u razvoj kompanije.
Vjerujemo da je pad vrijednosti akcije M:tela bio privremen, ali i očekivan. Sada ozbiljni ulagači stupaju na scenu, što vidimo i kroz današnji rast cijene na Banjalučkoj berzi. Uprava je odlučila da prvi put od 2007. godine predloži Skupštini akcionara Mtela da se ne isplaćuje dividenda već da se ona prebaci u neraspoređenu dobit i tako povećaju kapaciteti za investicije. Mi smo u velikom razvojnom ciklusu i dugoročno ovo će znatno povećati vrijednost kompanije, što će akcionari osjetiti u budućnosti. Možemo obećati našim akcionarima da će već sledeće godine biti itekako zadovoljni“, rekli su za CAPITAL u M:telu.

Direktor Advantis brokera Branko Kecman kaže da su investitori prethodnih dana ovako reagovali jer je odluka „M:tela“ došla iznenada.
Investitori su u zadnjih 15 godina navikli na isplatu dividende i već unaprijed su računali da će je dobiti. Ljudi koji su kupovali akcije „M:tela“ su ih posmatrali kao obveznice, a zaboravili su da dividenda nije sigurna. Nijedno privredno društvo ne garantuje dividendu za vlasnike običnih akcija“, kazao je Kecman.

Stav Kecmana potvrđuje i podatak da je Mtel do juče bio jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i jedino preduzeće u regionu koje je isplaćivalo čitavu neto dobit u vidu novčane dividende.

Fokus na jačanje kompanije

Iz “M:tela” su juče saopštili da je Upravni odbor kompanije, „u želji da poslovanje uskladi sa svjetskom praksom, a akcionarima omogući dalji rast njihovih ulaganja“, donio odluku da se dio dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije.
Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci“, navode u „M:telu“.
Ovakav potez, tvrde u M:telu, može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena akcija nastaviti da raste.
’Mtel’ je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast”, rekli su ovoj telekomunikacionoj kompaniji.

CAPITAL: M. Lj.

 

Objava Rastu akcije M:tela prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje

Konferencija na temu "Prava djevojčica i žena s invaliditetom na rad, samostalno odlučivanje...

Šta je “zavezan” jezik

Moja dvomjesečna beba ima “zavezan jezik” i zato mi se čini da teže...

U nastavku akcije ‘Meta 2’ na području Zenice i Banje Luke uhapšeno 12 osoba, dvije u bjekstvu

U nastavku operativne akcije 'Meta 2', u sklopu koje su u srijedu i...

Pročitaj i ovo

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje

Konferencija na temu "Prava djevojčica i žena s invaliditetom na rad, samostalno odlučivanje...

Šta je “zavezan” jezik

Moja dvomjesečna beba ima “zavezan jezik” i zato mi se čini da teže...