Home Ekonomija Put do uspjeha: Od skladištara u lokalnoj firmi do direktora svjetskog giganta za BiH

Put do uspjeha: Od skladištara u lokalnoj firmi do direktora svjetskog giganta za BiH

0
Put do uspjeha: Od skladištara u lokalnoj firmi do direktora svjetskog giganta za BiH

Put do uspjeha može biti lagan i brz, ali u nekim slučajevima je težak i trnovit

Janko Ilić, direktor kompanije Nestle za BiH, svoju karijeru je počeo kao radnik u jednom skladištu.

Ilić je govorio o svome dosadašnjem profesionalnom putu koji je započeo u skladištu jedne lokalne firme, da bi jedno kraće vrijeme boravio i u Americi, ali nakon povratka se počeo ozbiljnije baviti poslovima prodaje, komercijale i slično.

– Počeo sam kao skladištar, da bih nakon dvije i po godine napredovao do odjela faktura. Uskoro se ukazala prilika za posao komercijaliste, trgovca na terenu, što je meni dotad bio san, da radim na terenu, da mi telefon ne prestaje zvoniti – rekao je Ilić u podkastu “Imam ideju” portala Bljesak.info.

Prvo iskustvo u prodaji je stečeno, ali onda je došao sljedeći životni izazov – odlazak u Ameriku.

– Godine 2015. napuštam BiH na pola godine u Ameriku, čisto da vidim kakav je život, kako se kaže, preko Bare. Imao sam sreću da odem upravo u New York, gdje imam rođake. Međutim, taj ‘američki san’ izgledao je ovako: Da bih stigao na posao u osam sati u susjednoj državi Connecticut, morao sam ustajati u četiri. A ako se uspiješ kući vratiti u devet navečer, rano si došao – kaže Ilić čiji je prvi posao u Americi bio i prilično težak, a u pitanju je obrada kamena na otvorenom.

– Odlučio sam se vratiti u Banja Luku, prvo sam mjesec-dva bio bez posla, a onda se ukazala prilika da počnem raditi za distributersku kuću MCI iz Širokog Brijega, koja je distributer Nestlea za BiH. U ovom slučaju radilo se o mjestu voditelja prodaje za regiju Banja Luka – kaže Ilić.

Što se tiče same kompanije Nestle, podsjeća kako se radi o najvećem svjetskom proizvođaču hrane, firmi koja bilježi kontinuirani rast i razvoj, a već godinama na prvo mjesto postavljaju brigu za okoliš, s ciljevima nulte stope emisije štetnih plinova do 2050., potpunog recikliranja ambalaže te drugih način sudjelovanja u globalnim ekološkim ciljevima.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here