Home Ekonomija Privredni gigant obustavio proizvodnju, u pitanje dovedeno 160 radnih mjesta

Privredni gigant obustavio proizvodnju, u pitanje dovedeno 160 radnih mjesta

0
Privredni gigant obustavio proizvodnju, u pitanje dovedeno 160 radnih mjesta

Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala Metalleghe u Jajcu obustavilo je proizvodnju. U pitanje je dovedeno 160 radnih mjesta, te brojni kooperanti i dobavljači, čija je sudbina upitna.

Sa sastanka općinskih vlasti s predstavnicima uprave upućen je apel nadležnim u elektroprivredama i Vladi Federacije da pokušaju da našu rješenje koje bi spasilo ovaj značajan privredni subjekt za općinu Jajce, ali i regiju.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić-Gradu i podružnicom u Jajcu jedina u Bosni i Hercegovini i regiji proizvodi silicij metal, potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije, za koju Elektroprivredi HZHB mjesečno plaćaju oko dva miliona maraka.

No cijena koja je u posljednje vrijeme dosegla više od 100 eura po megavatsatu, dovela je do gašenja sve tri peći u Poslovnoj jedinici u Jajcu, što je značilo prekid proizvodnje.

– Došli smo u jako veliki problem, s obzirom na to da je cijena električne energije i generalno energenata jako skočila. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da obustavimo proizvodnju da ne bismo stvarali minus – ističe Janja Rudić, direktorica Metalleghe Silicon PJ Jajce, izvijestila ja Federalna televizija.

Od tada je prošlo pet mjeseci, a niko od nadležnih iz elektroprivreda i Federalne vlade, iako su im, kažu, upućivali pozive za sastanak, nije reagovao.

– Vlada Federacije, nadležno ministarstvo, naše elektroprivrede bi električnu energiju kao domaći resurs koji Bosna i Hercegovina posjeduje bi trebale staviti na raspolaganje našoj privredi, to je sva suština priče – poručuje Edin Hozan, načelnik Općine Jajce (SDA).

– Nama je električna energija sirovina u proizvodnji. To znači da samo učešće električne energije, odnosno cijena električne energije nama igra jako veliku ulogu i to je 40 posto ukupne cijene gotovog proizvoda. Cijena električne energije koja je u RS-u bi nam omogućila nastavak poslovanja – naglašava Rudić.

A cijena je u pogonu u Mrkonjić-Gradu gotovo dvostruko niža. Stoga od nadležnih traže hitan sastanak s ciljem postizanja povoljnijeg snabdijevanja električnom energijom, što bi omogućilo nastavak proizvodnje, a radnicima sigurnost.

– Kako bi ovi ljudi, koji su gotovo dvije decenije zarađivali kruh u ovoj fabrici, znali šta ih čeka u budućnosti – zaključuje Hozan.

Za sada radnici i dalje primaju plaće, no dijelu njih kojima su u međuvremenu istekli, ugovori nisu produženi. Ukoliko Vlada Federacije i rukovodstva dvije elektroprivrede ne budu imali sluha za zahtjeve ove kompanije, i ostali bi svoju budućnost mogli potražiti van granica.

biznisinfo/press


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here