Home Ekonomija Prihodi do kraja jula veći za 422 miliona KM: Zašto građani ne osjete boljitak

Prihodi do kraja jula veći za 422 miliona KM: Zašto građani ne osjete boljitak

0
Prihodi do kraja jula veći za 422 miliona KM: Zašto građani ne osjete boljitak

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar–juli 2023. godine iznosili su 5,9 milijardi KM i za 422 miliona ili 7,63 posto su veći u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz UIOBiH.

Naplata poreza

Nakon što su privredi vraćene 1,2 milijarde država, entiteti i Distrikt Brčko dobili su 4,6 milijardi ili 329 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine.
Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
Pritisak se normalizovao u par minuta! Uradio sam ono što sam vidio na TV-u…
Sponsored by MonadPlug

– Za finansiranje državnih institucija u periodu januar–juli raspoređen je iznos od 587 miliona KM. Najveći dio prihoda od indirektnih poreza završio je kod entiteta i Distrikta Brčko. FBiH su raspoređene 2,54 milijarde KM, RS 1,37 milijardi KM i Distriktu Brčko 141 milion KM – naveli su iz Uprave.

Profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Željko Šain kaže da je stalni rast prihoda, kojima se UIOBiH s razlogom hvali, posljedica povećane discipline u naplati poreza, ali i inflacije, jer se na veći iznos cijene proizvoda i usluga plaća i nominalno veći iznos PDV-a.

S druge strane, rast prihoda ne utječe mnogo na poboljšanje životnog standarda građana. Prof. Šain podsjeća da imamo jako puno izdataka i da se novac “izgubi” u tim budžetskim raspodjelama, pa ne dopire do svakog čovjeka i pravnog lica.

Najveći dio

– Šansa da se osjeti boljitak je u tome da budemo svjesni da imamo previše korisnika fiskalnih prihoda koji troše te novce te da mnoge koji su se “nakačili” na budžet moramo “otkačiti”. Nama ne treba tako glomazni državni aparat. Nigdje u svijetu na tako malom geografskom prostoru i s ovako malim brojem stanovnika nemamo toliku birokratiju koja potroši najveći dio prihoda i zato se ne osjeti boljitak – istakao je prof. Šain.

Tragedija zemlje

Prof. dr. Željko Šain jedan je od eksperata koji su nesebično nudili znanje, radili i na dokumentima koji bi osigurali reforme, pravedniju raspodjelu resursa i multiplicirali razvoj ekonomije. Koautor je i “Maršalovog plana za BiH”, koji je predstavljen prije tri godine.

– Jako sam razočaran kao ekonomista što stručne stvari koje predlažemo, ne kao pojedinci, već kao određene grupe stručnjaka oni koji donose konačne odluke slabo uvažavaju. To je tragedija naše zemlje, što je politika toliko nadmoćna nad strukom da će, bojim se, ugušiti i struku. A jedan od glavnih pojavnih oblika je odlazak velikog broja stručnjaka. Kad vide da svojim znanjem ne mogu pomoći, da glavom ne mogu razbiti zid, napuštaju BiH i odlaze tamo gdje se njihovo znanje cijeni i uvažava – istakao je prof. dr. Željko Šain, piše Avaz.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here