NaslovnicaEkonomijaPRAKTIČNO RJEŠENJE PROBLEMA: U male opštine uskoro stižu „banke na točkovima“

PRAKTIČNO RJEŠENJE PROBLEMA: U male opštine uskoro stižu „banke na točkovima“

Objavljeno:

spot_img

Međutim, upravo na život bez bankarskog šaltera u svome mjestu, osuđeni su pojedini stanovnici malih opština u Srpskoj i Federaciji. Ovaj problem mogao bi da bude riješen uvođenjem mobilnih bankarskih ekspozitura.

Najmanje 40 kilometara do banke u jednom pravcu. Problem je to sa kojim se susreću mještani Drinića u Srpskoj ali i opština sa srpskom većinom u Federaciji – Bosanskog Petrovca, Glamoča i Grahova.

Ni u jednoj opštini nema bankarske poslovnice, a neke nemaju ni bankomate.

– Snalazimo se svi kako moramo, neko ode do Ključa, neko u Bihać, a neko u Banjaluku, u najbližu poslovnici. Moramo mjesečno da odemo bar dva do tri puta, što se tiče plate i obaveza – priča Bojan Bosnić, mještanin Drinića.

Ovaj problem mogao bi donekle da bude riješen uvođenjem moblinih bankarskih ekspozitura.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske promijenila je procedure i u Srpskoj omogućila uvođenje „banke na točkovima“.

– Već smo razgovarali sa nekoliko banaka i jedna je izrazila spremnost da investira u taj projekat. Očekujemo da u narednih 60 do 90 dana imamo prvu mobilnu ekspozituru u Republici Srpskoj. Ta ekspozitura je u stvari šalter i vi u njoj možete da radite sve. U Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj mobilna ekspozitura je dala pravi rezultat – rekao je Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

U Driniću i Bosanskom Petrovcu pozdravljaju moguće uvođenje „banke na točkovima“.

– Sigurno da bi pomoglo i da bi riješilo jedan dio problema kada je u pitanju nepostajanje banke u Bosanskom Petrovcu. Međutim, većina tog problema i dalje ostaje i ono što je rješenje jeste otvaranje poslovnice, a mobilna ekspozitura zašto da ne, ali kada bi imali barem jednu stalnu, odnosno trajnu banku ovdje, bilo bi odlično – ističe Nemanja Davidović, predsjedavajući Opštinakog vijeća Bosanski Petrovac.

Drago Kovačević, načelnik opštine Drinić navodi da u manjim mjestima gdje je teško ostvariti ekonomsku opravdanost banaka, može doći do gašenja ili zatvaranja istih i dodaje da se u rješavanje tog problema država mora aktivnije uključiti.

U jednoj od banaka, našoj televiziji nezvanično je rečeno da su zainteresovani za uvođenje mobilnih bankarskih ekspozitura. Kažu, ipak, da još nije jasno kakve su dozvole potrebne, pogotovo u Federaciji BiH.

BONUS VIDEO:

Objava PRAKTIČNO RJEŠENJE PROBLEMA: U male opštine uskoro stižu „banke na točkovima“ prenesena sa portala Aloonline.ba.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Kanada smanjila budžetski deficit za više od pola

OTAVA – Kanadski budžetski deficit u fiskalnoj 2022/23. smanjen je na 41,31...

Znate li da pravite OPASNU GREŠKU kada JEDETE KASNO UVEČE? Evo šta se dešava u tijelu i kako se stvara opasnost i od najtežih...

Jedenje kasno uveče može direktno da utiče na to koliko kalorija sagorevamo, koliko...

Ukusna torta za sve one koji žude za čokoladom

Ova italijanska čokoladna torta je idealna poslastica kojom ćeš oduševiti goste i prijatelje kojima...

Pročitaj i ovo

Kanada smanjila budžetski deficit za više od pola

OTAVA – Kanadski budžetski deficit u fiskalnoj 2022/23. smanjen je na 41,31...

Znate li da pravite OPASNU GREŠKU kada JEDETE KASNO UVEČE? Evo šta se dešava u tijelu i kako se stvara opasnost i od najtežih...

Jedenje kasno uveče može direktno da utiče na to koliko kalorija sagorevamo, koliko...