Home Ekonomija Potpuni preporod bh. grada: Stiže investicija koja predstavlja 25 posto svih stranih ulaganja u BiH

Potpuni preporod bh. grada: Stiže investicija koja predstavlja 25 posto svih stranih ulaganja u BiH

0
Potpuni preporod bh. grada: Stiže investicija koja predstavlja 25 posto svih stranih ulaganja u BiH

Općina Vareš dugo je bila jedna od najnezvijenjijih općina u našoj zemlji. Danas sa obnovom rudarstva čak se i pruge vraćaju u funkciju, te se najavljuje veliki ekonomski razvoj. Ipak s druge strane eko aktivisti negoduju zbog bojazni od uništenja prirode.

Nakon 5 godina pripremnih radova, rudnik u Varešu bi trebao početi s radom u desetom mjesecu ove godine. U britanskoj kompaniji Adriatic metals trenutno radi 246 radnika iz cijele zemlje. od marta imaju status projekta od državnog interesa, ističe njen izvršni direktor.

– U principu ovo je najveći projekat investicioni u BiH iregionu, evo ja ću vam reći da ovaj projekat kada krene da će biti 2,5 posto ukupnog GDP-a BiH, i 25 posto odnosno četvrtina svih stranih ulaganja. Ono što je nama najvažnije i ono što će se ekspoaltisati to je srebro, olovo, cink i na svjetskom tržištu najtraženije u tom segmentu – rekao je Alem Logo, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals BH za BHRT.

U Varešu sada nedostaje smještajnih kapaciteta, ugositeljskih objekata, servisa, banaka, i svega drugog što razvijenije općine imaju. Ponovno se vraća u funkciju i pruga.

– Vareš, u kojem danas živi po popisu negdje oko 9 a zasigurno realno 7 hiljada stanovnika, zaista u sljedećim godinama, dobit će značajan broj novih stanovnika, ali svakako na dnevoj bazi ulazak mnogoh poslovnog svijeta i to je nešto što se moramo malo naviknuti nakon 30, 40 godina gdje smo usitinu bili negdje odbačeni – rekao je Zdravko Marošević, načelnik Vareša.

Građani Vareša, kojima su mnoge investitcije najavljivane kao spas, danas su većim dijelom optimstični. Isto mišljenje ne dijele eko aktivisti. Na posljednjim protestima u Kaknju na čijoj općinskoj granici se nalazi rudnik, ističu da će rudnici zagaditi rijeke iz kojih se Kakanj snabdijeva pitkom vodom. Uputili su i otvoreno pismo stranim ambasadama koje podržavaju rudnik.

– Investitor će zaraditi milijardu, vi ćete narode dobiti bolesti, nećete imati vodu, nećete imati šumu, nećete imati ništa. Imaćete razgrnutu zemlju na kojoj ništa više ne raste. Teške metale ne može riješiti ne hlor, ni filter niti bilo šta drugo – kazala je Hajrija Čobo, predstavnica neformalne grupa građana “Park prirode Trstionica i Boriva” Kakanj.

Kompanija pak tvrdi sve dozvole imaju, njih 147, te zbog optužbi, osim njih i federalni zavod za zaštitu voda udradio je analizu.

– Testirali smo sve, najveći stručnjaci u BiH su radili na tome. Tako da smo došli do analize i da apsolutno nema nikakvog uticaja na području općine Kakanj. Mi smo apsolutno otvoreni iz dana u dan, a svi mogu da nam se jave – ističe Logo.

biznisinfo/press


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here