Home Ekonomija Potpredsjednik VTK BiH: Promet IT industrije iznosi milijardu KM

Potpredsjednik VTK BiH: Promet IT industrije iznosi milijardu KM

0
Potpredsjednik VTK BiH: Promet IT industrije iznosi milijardu KM

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komisije Bosne i Hercegovine (VTK BiH) Ahmet Egrlić je izjavio da promet IT industrije u Bosni i Hercegovini iznosi milijardu KM. Istakao je da ova industrija samo u Sarajevu zapošljava 5.000 radnika.

Kako su saopćili iz VTK BiH, Egrlić je u Sarajevu prisustvovao događaju “Digitalizacija, inovativna prilika za vaš posao”, a koji su organizovali Institut Verlab i VTK BiH, uz podršku Delegacije Evropske unije i Vlade Njemačke, kroz projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini – EU4DigitalSME”.

Egrlić je izjavio da Komora želi podići svijest o potrebi digitalizacije proizvodnje i upravljanja u bh. kompanijama, zbog trenutno loše iskorištenosti mašina, kapaciteta i rokova isporuke, te da je digitalizacija jedna od pet smjernica djelovanja VTK BiH, koja se provodi u svim segmentima poslovanja.

“Bosna i Hercegovina može ubrzati svoj ukupan razvoj zahvaljujući solidnoj bazi u vlastitoj IT industriji, čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni. Izazovi koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom u procesu digitalizacije mogu se učinkovito riješiti samo zajedničkim pristupom koji uključuje sve relevantne zainteresovane strane – institucije, industrijska udruženja, akademsku zajednicu, pa sve do klastera i kompanija”, napomenuo je.

Naglasio je važnost digitalizacije u rješavanju ekonomskih i društvenih izazova te da može utjecati na rast BDP-a. Ukazao da IT industrija u Bosni i Hercegovini kontinuirano raste.

“Ona je pokretač inovacija, proizvoda i procesa u drugim sektorima ekonomije. Ovaj sektor se pokazao kao generator razvoja društva, ne samo u djelu koji olakšava poslovanje, nego i u smislu prihoda. Promet je milijardu KM na nivou Bosne i Hercegovine, a samo na području Sarajeva je više od 5.000 uposlenih i promet 700 miliona KM”, istakao je Egrlić.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero je podsjetio da je digitalna transformacija jedna od ključnih politika EU i da je posebno važna u saradnji sa zemljama partnerima i zemljama koje imaju kandidatski status za članstvo u EU. Također je podsjetio da je taj proces izuzetno važan za mala i srednja preduzeća kako bi poboljšala poslovne rezultate i bila konkurentnija.

Direktorica Instituta Verlab Lejla Gurbeta Pokvić kazala je da su došli na ideju osnivanja Centra za digitalnu transformaciju unutar tog instituta da kompanijama pruže punu podršku u osmišljavanju projekata takve transformacije i osiguravanja njihovog sufinansiranja.

Spomenuti događaj je bio jedinstvena prilika za upoznavanje s najnovijim tehnologijama i inovacijama koje se razvijaju širom svijeta, s fokusom na vještačku inteligenciju, saopćili su iz VTK BiH.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here