Home Ekonomija Porez od 40 odsto na ekstraprofit banaka

Porez od 40 odsto na ekstraprofit banaka

0
Porez od 40 odsto na ekstraprofit banaka

RIM – Italija uvodi jednokratni porez na ekstraprofit banaka od 40 odsto zato što talas rasta kamatnih stopa nisu prenijele i na kamate na depozite.

Ovaj neočekivani potez izazvao je šok na tržištu, a evropske berze reagovale su padom akcija, prije svega banaka, ali i berzanskih indeksa.

Snažan i nagli rast kamatnih stopa prošle godine donio je rekordne profite bankama, pošto su povećavale kamatne stope na kredite, dok kamatne stope na štednju nisu povećane ni blizu toga.

Španija i Mađarska već su uvele slične poreze na banakrski sektor, a i ostale zemlje EU mogle bi da prate ovaj trend, piše Rojters.

Italijanska vlada je razmatrala uvođenje poreza još početkom godine, ali je to odloženo zbog nepoznatog razloga. Međutim, nakon polugodišnjih rezultata banaka, stvar je ponovo postala aktuelna.

Indeks akcija italijanskih banaka pao je za 7,4 odsto, a najveće banke – Intesa Sanpaolo sa padom od osam odsto i Unikredt sa 6,5 odsto – su među najpogođenijima ovom mjerom.

Prema računicama, porez bi mogao da odnese oko petinu neto prihoda italijanskih banaka u ovoj godini, što se procjenjuje na oko dvije do tri milijarde eura prihoda za budžet.

To bi bilo slično prihodu od 2,8 milijardi eura koliko je ove godine stigalo od sličnog poreza na dobit energetskih kompanija.

Porez će se naplatiti samo za prihode u 2023. godini, a osnovica će biti neto kamatna marža, odnosno razlika između kamata na kredite i na štednju.

Banka Intesa je ove godine na ime neto marže već prihodovala 13,5 milijardi eura.

Danas

Objava Porez od 40 odsto na ekstraprofit banaka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here