Home Ekonomija Poreska uprava RS prikupila 2,6 milijardi

Poreska uprava RS prikupila 2,6 milijardi

0
Poreska uprava RS prikupila 2,6 milijardi

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je u prva tri kvartala 2023. godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,6 milijardi maraka, što je za za 354 miliona KM ili 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, uz rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave RS.

Doprinosi su u prvih devet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,664 milijardi KM, što je za 220,2 miliona KM ili 15 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO i Zavod za zapošljavanje veća za po 16 procenata, za Fond dječje zaštite naplata je veća za 15 odsto,  dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 odsto.

Direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, u prva tri kvartala ove godine naplaćeni su u iznosu od 597,8 miliona KM, što je za 86,3 miliona KM ili 17 odsto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Najveća naplata kod direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 302,2 miliona KM, što je za 23,4 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine.

Istovremeno, naplata poreza na dohodak iznosila je 253,8 miliona KM, što je za 56,9 miliona KM ili 29 odsto više u odnosu na period januar-septembar 2022. godine. Takođe, zabilježen je i rast naplate prihoda i kod ostalih direktnih poreza, odnosno po osnovu poreza na nepokretnosti naplata je veća za 5,6 miliona KM ili 26 odsto u odnosu na prva tri kvartala 2022. godine.

Ostali javni prihodi, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave RS, prikupljeni su u prvih devet mjeseci ove godine u iznosu od 414,5 miliona KM, što je za 47,5 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 24,7 miliona KM ili 38 odsto više, te prihoda po osnovu koncesionih naknada gdje je naplata veća za 16,5 miliona KM ili 50 procenata više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. U ovoj kategoriji javnih prihoda, rast naplate zabilježen je i po osnovu taksi i naknada za dva procenta, te po osnovu kazni za šest procenata u odnosu na isti period prethodne godine.

Što se tiče naplate za mjesec septembar tekuće godine, ukupno je prikupljeno 289,2 miliona KM, što je za 37,5 miliona KM ili 15 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Nezavisne novine

Objava Poreska uprava RS prikupila 2,6 milijardi prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here