Home Ekonomija Pet bh. kompanija predstavlja se na sajmu Anuga

Pet bh. kompanija predstavlja se na sajmu Anuga

0
Pet bh. kompanija predstavlja se na sajmu Anuga

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i ove godine je organizovala zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija iz oblasti prehrambene industrije na sajmu “Anuga Fine Food 2023”, koji se održava od 7. do 11. oktobra u Kelnu.

Na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine, ukupne kvadrature 71,5 m2, smještenom u Hali 11.1 na sajmištu ‘Koelnmesse’, svoje proizvode predstavlja pet kompanija: AS Holding d.o.o., Jami d.o.o., Kolmix d.o.o., Mladegs Pak d.o.o. i Violeta d.o.o.

Stručna saradnica u Sektoru za međunarodne ekonomske odnose VTKBiH Stanislava Perišić izjavila je da je to jedan od najvećih i najprestižnijih sajmova u prehrambenom sektoru, gdje se susreću inovacija, kvalitet i autentičnost, a tema sajma ove godine je održivi rast.

– Utjecaj izlaganja u Kelnu na izvoz pojedinačnih firmi je značajan. Njemačka je i ove godine među pet zemalja u koje najviše izvozimo poljoprivredno-prehrambene proizvode, a očekujemo da će ovogodišnji nastup bh. kompanija na ovom sajmu rezultirati jačanjem pozicije na njemačkom, ali i otvaranjem novih tržišta, istakla je Perišić.

Izlagači i organizatori nastupa na sajmu očekuju da će tokom sajma biti uspostavljeni novi kontakti i ugovoreni novi poslovi koji će rezultirati povećanjem izvoza bosanskohercegovačkih kompanija, saopćeno je iz VTKBiH.

Ove godine na sajmu se, u sklopu “Anuga Taste Innovation Showa“, središnje pozornice sajma, predstavlja 68 proizvoda. Žiri sastavljen od novinara i analitičara odabrao je sljedećih 10 proizvoda među više od 2200 kocepata koje je prijavilo više od 680 tvrtki.

Plata s rižom za sushi – azijski stol Wismettac Emea Holdings Ltd (UK)
BettaF!sh TU-NAH Tin – BettaF!sh (Njemačka)
Melis kiseli sok – Euro Gida San. Ve Tic. A.s (Turska)
Alternativa jogurtu od koštica marelice – Kern Tec (Austrija)
Hrskavi čili s gljivama – Lifestyle Ventures SDN BHD (Malezija)
Hexa-creme – Lyson pčelinjak (Poljska)
Vegan bez bjelanjaka – Schouten Europe (Nizozemska)
Milch Garum – projekt Garum (Italija)
Suhe gljive i mješavine – VG friteza D.o.o. (Hrvatska)
Chica Mexicana Tortilla pšenično pivo – Leighton Foods (Danska)

Ovogodišnje novosti govore jedno: naglasak je na alternativnim proteinima, kao i na proizvodima s dodatnim nutritivnim vrijednostima. Kod proizvoda biljnog porijekla istaknule su se juhe od gljiva i veganska jaja, dok je kod alternativnih proteinskih proizvoda naglasak bio na ribljim alternativama, piše Indikator.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here