Home Ekonomija Očekivana inflacija 7,9 odsto

Očekivana inflacija 7,9 odsto

0
Očekivana inflacija 7,9 odsto

SARAJEVO – Očekivana objedinjena inflacija u BiH za ovu godinu iznosi 7,9 odsto, što je niže od očekivanja iskazanih u junu kada su učesnici u anketi predviđali prosječnu inflaciju od 8,3 odsto, objavila je Centralna banka BiH.

Inflacijska očekivanja za narednu godinu iznose 5,2 odsto i blago su niža od očekivanja u junskoj anketi, navedeno je u kvartalnoj Anketi o inflacionim očekivanjima koju sprovodi Banka.

Rezultati ankete sprovedene u septembru ukazuju na relativno ublažavanje kratkoročnih inflacionih očekivanja za tekuću godinu, navode iz Banke i dodaju da učesnici ankete očekuju nastavak rasta cijena i ne očekuju brzo eliminisanje inflacije.

Rezultati ankete sugerišu da su očekivanja da će inflacija do kraja godine imati blagu tendenciju pada, s tim da je i dalje na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka”, pojasnili su iz Banke.

Centralna banka sprovodi kvartalnu anketu, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacionih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Srna

Objava Očekivana inflacija 7,9 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here