Home Ekonomija Mtel u dva dana izgubio četvrtinu tržišne vrijednosti

Mtel u dva dana izgubio četvrtinu tržišne vrijednosti

0
Mtel u dva dana izgubio četvrtinu tržišne vrijednosti

Danas je došlo do dramatičnog pada dionica ove kompanije na Banjalučkoj berzi od čak 21,79 posto, nakon jučerašnjeg pada od 4,28 posto.

Dionice Telekoma Srpske u utorak su vrijedile 1,63 KM po dionici, u srijedu su pale na 1,56 KM, a danas na 1,22 KM, što je najniža vrijednost u posljednjih nekoliko godina.

Danas tržišna vrijednost, odnosno kapitalizacija ove kompanije (koja ima 491.383.755 dionica) – iznosi oko 600 miliona maraka. U utorak je iznosila preko 800 miliona KM.

Pretpostavlja se da je razlog za ovakav pad dionica odluka kompanije koja se odnosi na isplatu dividende, odnosno dobiti. Naime, kompanija je najavila da ove godine neće isplatiti drugi dio zarade dioničarima.

Pojasnimo, kompanija isplaćuje dividendu iz dva dijela, odnosno dva puta godišnje. Prvi dio je isplaćen već na početku godine – 39.685.381 КM.

No, ove sedmice je firma najavila da drugi dio zarade, u iznosu od 42.583.655 KM, neće biti isplaćen dioničarima već će biti prenesen na neraspoređenu dobiti.

Riječ je o odluci koja je pripremljena za narednu Skupštinu dioničara.

Kompanija je prošle godine ostvarila dobit od 82.269.037 КМ. Telekom Srpske je najveća telekomunikacijska komapanija u BiH po prihodima.

(Haber.ba)

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here