Home Ekonomija Motorna ulja na tržištu BiH ispunjavaju sve standarde navedene na deklaracijama

Motorna ulja na tržištu BiH ispunjavaju sve standarde navedene na deklaracijama

0
Motorna ulja na tržištu BiH ispunjavaju sve standarde navedene na deklaracijama

BANJALUKA – Motorna ulja nove generacije domaćih i stranih proizvođača, koja se mogu kupiti na tržištu BiH ispunjavaju sve standarde koje su navedene na njihovim deklaracijama, navodi se u opsežnom istraživanju koje je sproveo Tehnološki fakultet Univerziteta u Banja Luci.

U publikovanom istraživanju koje je obavljeno u akreditovanim laboratorijama testirana su 22 ulja nove generacije, od kojih je šest domaćeg proizvođača, gradacija viskoznosti: SAE 0W-40, SAE 0W-30 i SAE 0W-20, kako bi se utvrdio kvalitet ulja koja koriste vozila novije generacije sa motorima EURO 5, EURO 6 i hibridnim motorima, kojih je sve više na našim drumovima.

U istraživanju se navodi da ulja koja su bila predmet ispitivanja ispunjavaju zahtjeve kvaliteta koje propisuje Evropsko udruženje proizvođača vozila ACEA (The European Automobile Manufacturers’ Association), kao i zahtjeve kvaliteta Američkog instituta na naftu API (The American Petroleum Institute) i Međunarodnog savjetodavnog komiteta za specifikacije maziva ILSAC (International Lubricant Specification Advisory Committee).

Kako se navodi pored opštih, međunarodnih zahtjeva kvaliteta ova motorna ulja ispunjavaju i posebne zahtjeve kvaliteta pojedinih proizvođača vozila.

 Prof.dr Tatjana Botić, Redovni profesor i rukovodilac katedre za hemijsko inžinjerstvo i tehnologije, Tehnološkog fakultet Banja Luka, koja je učestvovala u istraživanju, kaže da se u okviru studijskog programa hemijskog inženjerstva i tehnologije izučavaju brojni tehnološki procesi koji stvaraju različite proizvode široke potrošnje.

Prema njenim riječima u ovom slučaju u fokusu interesovanja su bila motorna ulja nove generacije i to su proizvodi najpoznatijih svjetskih proizvođača kao što su „Mobil“, „Shell“, „Castrol“ i drugi, ali i proizvodi domaćeg proizvođača Rafinerije ulja Modriča.

Na domaćem tržištu nabavljenо је 16 uzoraka uvoznih motornih ulja velikih svjetskih proizvođača i šest uzoraka domaćeg proizvođača koja pripadaju uljima nove generacije“, precizirala je Botićeva.

Kako je precizirala u akreditovanim laboratorijama izvršena su ispitivanja više od 20 fizičko-hemijskih analiza relevantnih za ocjenu kvaliteta ovih proizvoda ističući da su rezultati ispitivanja pokazali da sva motorna ulja, koja su predmet istraživanja ispunjavaju deklarisane specifikacije i standarde.

Saša Grabovac izvršni direktor udruženja ekonomista RS SWOT kaže da su sva istraživanja koja se odnose na provjeru kvaliteta proizvoda na domaćem tržištu  više nego dobrodošla, jer se tako na najbolji način štite interesi naših potrošača, odnosno građana BiH.

Osim provjere kvaliteta, važan element svakog takvog istraživanja treba da bude i odnos cijene i kvaliteta, tako da građani mogu steći jasnu sliku o tome šta dobijaju za određenu cijenu.

U konkretnom slučaju, radi se o istraživanju kvaliteta proizvoda koji koristi ne samo veliki broj građana, nego i poslovnih subjekata, pa je samim tim i veći značaj ovog istraživanja. Dakle, sada znamo da sva motorna ulja nove generacije koja se mogu kupiti na domaćem tržištu odgovaraju standardima propisanim od relevantnih međunarodnih sertifikacionih tijela, pa možemo biti bezbrižni u smislu da naši automobili neće pretrpjeti nikakva oštećenja ukoliko kupimo bilo koje ulje nove generacije koje se trenutno nudi na tržišu.  Podsjetio bih vas na neka ranija istraživanja u kojima je otkriveno da pojedini strani proizvođači prodaju hemijske i prehrambene proizvode na našem tržištu koji nisu istog kvaliteta kao oni koji se prodaju na razvijenim zapadnim  tržištima“, kazao je Grabovac.

Takođe, i za našu ekonomiju je jako važno da i domaći proizvođači ulja mogu ispuniti standarde upotrebe od strane vodećih proizvođača automobila i da idu u korak sa sa poznatim svetskim proizvođačima.

SWOT

Objava Motorna ulja na tržištu BiH ispunjavaju sve standarde navedene na deklaracijama prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here