NaslovnicaEkonomijaMMF traži da BiH uspostavi fond za finansijsku stabilnost

MMF traži da BiH uspostavi fond za finansijsku stabilnost

Objavljeno:

spot_img

BANJALUKA – Međunarodni monetarni fond (MMF) ocjenjuje da ekonomska aktivnost u Bosni i Hercegovini usporava dok je inflacija i dalje visoka zbog čega je potrebno donijeti brojne mjere i što prije reagovati.  

Tako MMF smatra da bi Centralna banka BiH odmah trebala smanjiti razliku u odnosu na kamatne stope u evrozoni tako što će povećati stope naknada na rezerve banaka.

Agencije za bankarstvo po njima bi trebale ukinuti mjere kojima se remete kamatne stope i osigurati da klasifikacija aktive banaka i rezervisanja za kreditne gubitke tačno odražavaju kreditni rizik i gubitke.

Takođe, ocjenjuje MMF, vlasti bi trebale povećati pripravnost u kriznim situacijama i uspostaviti fond za finansijsku stabilnost koji bi mogao olakšati restrukturiranje banaka i osigurati likvidnost u izuzetnim okolnostima.

Smatraju da su pozivi na upotrebu sredstava Centralne banke s ciljem finansiranja entitetskih budžeta ili davanja kredita bankama ili širem privatnom sektoru pogrešni, zbog čega im se treba snažno oduprijeti.

S ciljem pospješivanja ekonomskog rasta vođenog privatnim sektorom, vlasti trebaju ubrzati druge reforme. Takve reforme uključuju jačanje nadzora nad javnim preduzećima i njihovog upravljanja, unapređenje poslovnog okruženja, te digitalizaciju ekonomije”, saopšteno je iz MMF-a.

Dodaju i da bi se trebali pojačati napori u prevenciji korupcije. Neposredni prioritet bi bio donošenje novog zakona o sprečavanju pranja novca.

Inače, MMF je saopštio da je inflacija u oktobru prošle godine bila 17,4 odsto te da od tada ima trend pada. Predviđaju da će tokom ove godine prosječna inflacija pasti na šest odsto, što je u skladu s padom cijena hrane i energije na međunarodnim tržištima.

Međutim, kako zapažaju, inflacija u koju nisu uključene cijene hrane i energije tek treba dostići vrhunac.

Prisutni su visoki negativni rizici, koji uključuju naglo ekonomsko usporavanje u Europi, jačanje političkih napetosti na domaćem planu, te ostvarivanje mfinansijskih rizika”, zaključuju u MMF-u.

CAPITAL: D. T.

Objava MMF traži da BiH uspostavi fond za finansijsku stabilnost prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo