Home Ekonomija Lidl nakon bunta podiže platu radnicima

Lidl nakon bunta podiže platu radnicima

0
Lidl nakon bunta podiže platu radnicima

ZAGREB – Radnici Lidlovih skladišta u Jastrebarskom i Perušiću u četvrtak i petak su obustavili rad nezadovoljni obračunom plate za avgust.

Portalu Danica nakon toga se javila radnica Lidla i saopštila da im uprava diže plate.

U petak su se sastali s predstavnicima poslovodstva koji su im obećali poboljšanje materijalnog statusa. Konkretnu ponudu dobiće ove sedmice.

Sretni smo jer su nam obećali dići platu. Ali, čekat ćemo ponudu, da vidimo što nude. Jedno im mora biti jasno: ne odustajemo! Spremni smo i na dugotrajni štrajk“, rekla je za portal Danica ova radnica Lidla.

Prema infromacijama portala Danica, radnici u skladištu dobivaju u prosjeku između 850 i 900 evra neto, i to za rad od 9,5 sati dnevno. Pogodilo ih je to što su nekim radnicima plate bile niže nego početkom godine, uprkos povećanom obimu posla.

Radnike je posebno pogodio i tekst objavljen na jednom portalu u kojem se navodi kako je prosječna neto plata u Lidlu prošle poslovne godine iznosila 1234 evra.

Iz Lidla su kasnije u petak potvrdili da je dio njihovih radnika obustavio rad jer su nezadovoljni platama za juli i avgust.

Naši zaposlenici niti u jednom trenutku nisu bili zakinuti za ijedan dio svojih primanja te su plate isplaćene u skladu sa ugovorima o radu te odrađenim satima u obračunskim mjesecima. Neto plata je ispala u usporedbi s prošlom godinom nešto niža jer je firma prošle godine za iste mjesece isplatila jednokratni i dobrovoljni bonus zaposlenicima nevezano za njihove ugovore o radu”, tumače u Lidlu.

Takav dobrovoljni bonus, zaključuju, isplatili su i početkom ove godine kada su zaposlenicima standardno uz 13. platu dodatno isplatili i 14. platu.

Danica.hr

 

Objava Lidl nakon bunta podiže platu radnicima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here