Home Ekonomija Krenula prodaja imovine bivšeg diva: ‘Propuste par krugova da bi išli na manju cijenu’

Krenula prodaja imovine bivšeg diva: ‘Propuste par krugova da bi išli na manju cijenu’

0
Krenula prodaja imovine bivšeg diva: ‘Propuste par krugova da bi išli na manju cijenu’

Općinski sud u Cazinu je prije nekoliko dana imao prvo ročište na kojem je odredio za prodaju usmenim javnim nadmetanjem nekoliko nekretnina u vlasništvu Agrokomerca.

Riječ je o poslovnoj zgradi u privredi površine 31.898 m2 i zemljištu uz zgradu površine 80.815 m2, a što ukupno iznosi 112.713 m2, upisanih u posjedovni list broj 476 k.o. Pjanići na dioničko društvo Agrokomerc, te Mesna industrija Pjanići, odnosno poslovnoj zgradi u privredi površine 29.046 m2, upisanoj u posjedovni list broj 420 k.o. Tržačka Raštela na dioničko društvo Agrokomerc.

– Na ročištu se niko nije pojavio, pa je Sud prodaju prolongirao za naredni period – kazao je za Oslobođenje advokat Omer Abdagić, koji zastupa dio povjerilaca.

Jučer je dostavljena i korespondencija Kluba laburista BiH koju su uputili Općinskom sudu u Cazinu, a u vezi s prodajom državne imovine, kako navode, u vrijednosti od 35.157.150 KM.

– U aktima smo skrenuli pažnju Općinskom sudu u Cazinu, ali i postupajućoj sutkinji da se radi o sudskoj prodaji, za čije radnje je utvrđena ništavost važećim zakonima koji regulišu državnu imovinu – kazao je Amir Đogić iz ovog kluba.

Naime, vlasnik nad imovinom koja se prodaje je država, a državna imovina može ići samo u privatizaciju, a ne u direktnu prodaju, pa ni putem suda.

Predsjednik Suda Erol Husić im je praktično odgovorio da on nema nikakve ovlasti nad predmetom koji se vodi kod drugog sudije, osim u slučaju da predmet vodi on lično, što nije slučaj. A što se tiče zabrane raspolaganja i tu se ograđuje riječima da nije ovlašten.

Advokat koji zastupa dio potražilaca Omer Abdagić smatra da će Općinski sud u Cazinu, ipak, ići u prodaju bez obzira na ove primjedbe. To što se na prvom ročištu nije pojavio niko od kupaca, ne znači da nema zainteresovanih.

– Obično se tako propusti par krugova da bi se moglo ići na manju otkupnu cijenu – prokomentarisao je bivši stečajni upravitelj Agrokomerca Šefik Smlatić.

Ostaje nepoznanica kako će Ured visokog predstavnika reagirati, s obzirom na to da je pritužba iz Velike Kladuše upućena i njemu.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nijedan zakon ne može derogirati državni Zakon o zabrani raspolaganja imovinom, te da je on lex specialis u odnosu da druge koji regulišu materijalno pravo, navodi se u pismu OHR-u, uz napomenu da Općinski sud Cazin nema odluku o izuzimanju imovine od zabrane raspolaganja.


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here