Home Ekonomija Kompaniju čiji su prihodi 25 miliona žele preuzeti za manje od 400 hiljada KM

Kompaniju čiji su prihodi 25 miliona žele preuzeti za manje od 400 hiljada KM

0
Kompaniju čiji su prihodi 25 miliona žele preuzeti za manje od 400 hiljada KM

Uprava i Nadzorni odbor kompanije Mlinpek Bugojno dali su pozitivno mišljenje o ponudi za preuzimanje ove kompanije od strane investitora – firme A-BEST iz Travnika. Njihovo mišljenje, naravno, nije obavezujuće za dioničare od kojih će svaki samostalno odlučiti da li želi prodatio svoje dionice, izvještava BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, kompanija A-BEST d.o.o. Travnik objavila je ponudu za preuzimanje firme Mlinpek d.d. Bugojno. A-BEST je sada manjinski vlasnik bugojanske firme nakon što je stekao 41,7 posto dionica. Ponuda za preuzimanje odnosi se na preostalih 58,2 posto dionica.

Mlinpek, preduzeće za proizvodnju mlinskih proizvoda, lani je imalo prihode od preko 25 miliona KM i dobit od 1,8 miliona KM, prema nedavno objavljenom finansijskom izvještaju.

Ponuda za preuzimanje se odnosi na 255.234 redovnih dionica, koje nisu u vlasništvu ponuditelja. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 1,56 KM, što predstavlja 9,75 posto od nominalne vrijednosti dionica.

To znači da, ako bi svi dioničari prihvatili ponude, za paket od preko 58 posto dionica, ponuđač bi platio 398 hiljada KM, te da bi time postao 100-postotni vlasnik.

Inače, vlasnik firme A-BEST je Stipo Frančić. Frančić je ujedno vlsanik i firme UTD BEST, jedne od najvećih trgovačih kompanija u BiH sa 60 prodavnica širom zemlje.

Kako se navodi u ponudi, A-BEST namjerava vršiti značajna ulaganja kako bi se unaprijedilo poslovanje društva te ulaganjem proširiti postojeći proizvodni asortiman društva.

biznisinfo/press

(Pressmedia)


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here