NaslovnicaEkonomijaKompanija iz okoline Travnika otvara veliku tvornicu u Hrvatskoj, zaposlit će 100...

Kompanija iz okoline Travnika otvara veliku tvornicu u Hrvatskoj, zaposlit će 100 radnika

Objavljeno:

spot_img

Izgradnja i opremanje pogona Tvornice Furnira Palavra u petrinjskoj Poduzetničkoj zoni Mošćenica-Poljana u Hrvatskoj privedeni su kraju, a ta firma od jeseni namjerava zaposliti oko stotinu radnika. Palavra je kompanija iz Nove Bile pored Travnika.

U toku su završne pripreme i testiranje proizvodnog procesa, a svečano otvaranje pogona najavljeno je za septembar ove godine.

Pogon u Mošćenici proteže se na 10 hiljada kvadratnih metara. U njemu su smješteni pilana, pogoni za rezanje, sušenje, skladište i uredski prostori. Trenutno upošljavaju 60 ljudi, a plan je da ta brojka dosegne oko stotinu. Približno 90 posto proizvoda Palavra izvozi na tržišta Evropske unije i Bliskog istoka, prenosi Hina.

Predrag Palavra je 2015. godine s Gradom Petrinjom potpisao ugovor o kupovini 3,5 hektara zemljišta u Poslovnoj zoni Mošćenica-Poljana. Nakon prikupljanja dokumentacije i potrebnih dozvola, izgradnja pogona počela je 2019. godine, no epidemija korone, a potom i potres odućili su čitav proces.

– Pogon je izgrađen zbog potrebe za proširenjem naših kapaciteta. Odlučili smo se za Petrinju prije svega zato što nam je dostupnija sirovina koju u Bosni i Hercegovini uvozimo iz Hrvatske, a i zbog nekih pogodnosti, jer Grad Petrinja je na području od posebne državne skrbi i tu smo imali neke programe koje smo započeli. Nažalost, tokom gradnje se dogodila korona koja je znatno usporila promet roba i usluga – kaže kćerka vlasnika pogona Ana Palavra i direktorica firme za proizvodnju u Bosni i Hercegovini.

Dodaje da su mašine stizale iz Brazila, što je usporilo proces, kao i kreditna administracija i rad od kuće.

– Sve su to okolnosti koje su znatno usporile izgradnju. Nakon svega toga dogodio se i potres, ali ustrajni smo i na korak da krenemo s proizvodnjom – kaže Ana Palavra.

Proizvodni pogon Furnira Palavra Petrinja danas je posjetila petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

– Svako novo radno mjesto na području grada Petrinje podržavamo. Za takve namjene imamo osigurana sredstva u gradskom budžetu, a i Sisačko-moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju s bankama i Vladom radi poticanja investicija na području županije. Pozivamo poduzetnike da iskoriste pogodnosti koje imamo na ovom području – rekla je Komes, piše Biznisinfo.

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...

Pročitaj i ovo

WhatsApp ubacuje dijeljenje ekrana u video pozivima

Nova verzija aplikacije WhatsApp bi trebalo da bude dostupna većem broju korisnika...

Najpopularniji desert ljeta 2023. je voćni tiramisu!

Italijani bi se mogli protiviti da se ove kreacije nazovu “tiramisu”, ali ova popularna...