Home Ekonomija Koji car: Njemački poduzetnik ostavio radnicima firmu koja ima promet od 200 miliona eura

Koji car: Njemački poduzetnik ostavio radnicima firmu koja ima promet od 200 miliona eura

0
Koji car: Njemački poduzetnik ostavio radnicima firmu koja ima promet od 200 miliona eura

Prodaja kompanije nikada nije bila opcija za mene, objasnio je poduzetnik

Modni car i milioner iz Njemačke Helmut Schlotterer poklanja vrijedan dar svojim radnicima. Naime, on je njima ostavio cijelu kompaniju.

Rijetko koji šef je ovako velikodušan: Modna kompanija Marc Cain iz Bodelshausena (okrug Tübingen, Baden-Württemberg) ubuduće će pripadati zaposlenicima.

Kako je kompanija objavila, iznimno bogati osnivač Helmut Schlotterer prenio je svoje dionice na zakladu zaposlenika. Tako bi se vrijednosti kompanije trebale očuvati i u budućnosti, prenio je Fenix magazin.

Kompanija proizvodi žensku odjeću, te je izvoznik u nekoliko desetaka zemalja.

U 2020. godini imala je prodaju od oko 200 miliona eura širom svijeta. Schlotterer je vodio tkompaniju više od 50 godina, pišu njemački mediji.

Marc Cain je u pravim rukama

Zaposlenici sada imaju priliku aktivno sudjelovati u uspjehu kompanije i koristiti svoja glasačka prava kako bi odredili kako će se profit koristiti. Radničkom zakladom upravlja radničko vijeće koje čine svi aktivni rukovoditelji.

“Više od svega važno mi je osigurati da Marc Cain dospijeva u prave ruke. Prodaja kompanije nikada nije bila opcija za mene, a budući da moja žena i ja nemamo djece, odlučio sam osnovati zakladu kako bi kompanija nastavila raditi”, objasnio je Schlotterer u saopćenju za javnost.

Poznato gdje ide njegovo nasljedstvo

Multimilioner si ovaj poslovni potez može priuštiti: 2019. godine magazin Forbes procijenio je njegovo bogatstvo na oko 200 miliona eura.

Schlotterer je otkrio kome ide njegovo cjelokupno nasljedstvo: njegova će imovina pripasti privatnoj zakladi.

(Pressmedia)


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here