Home Ekonomija Ko su najveći dužnici u FBiH: Hvale se uspjehom, a duguju milione poreskim obveznicima

Ko su najveći dužnici u FBiH: Hvale se uspjehom, a duguju milione poreskim obveznicima

0
Ko su najveći dužnici u FBiH: Hvale se uspjehom, a duguju milione poreskim obveznicima

Informacija koju smo ovih dana objavili da kompanija FlyBosnia duguje 1,4 miliona KM Poreznoj upravi FBiH, izazvala je mnogo pažnje u javnosti.

Podsjetimo da iza ove kompanije stoji bogati saudijski investitor Sulaiman Al Shiddi, ujedno vlasnik najvećeg tržnog centra u glavnom gradu – Sarajevo City Centera.

Kompanija se nalazi na listi poreskih dužnika (lista dužnika po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada), sa dugom od čak 1,4 miliona maraka.

Spomenuta lista poreskih družnika veoma je zanimljiva. Na njoj se nalazi čak 4.756 kompanija čiji je ukupni dug čak 2 milijarde i 695 miliona KM. Riječ je o listi dužnika po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, koji pojedinčno duguju po preko od 50.000 KM.

20 najvećih dužnika

Najveći dužnik po ovom osnovu su Željeznice Federacije koje duguju preko 176 miliona KM. Potom slijedi nekoliko rudnika, koji su dio koncerna Elektroprivrede BiH, kao i sarajevsko preduzeće GRAS koje ima dug od oko 119 miliona KM zaključno s krajem marta.

Među prvih 10 je i propali grđevinski gigant Hidrogradnja sa iznosom od 66 miliona KM.

Zanimljivo je da “Autoceste FBiH”, preduzeće koje je zaduženo za izgradnju i upravljanje autoceputevima, po ovom osnovu duguju čak 61 milion maraka. Među prvih 20 ima i nekoliko kladionica, a tu je i državna televizija BHRT.

Na listi ima i više kompanija iz oblasti namjenske industije, a prednjački firma BNT-TMiH sa dugom od preko 20 miliona maraka. Ova kompanija je poznata jer se svojevremeno hvalila da je proizvela prvu domaću samohodnu haubicu.

Cijeli listu pogledjte OVDJE

biznisinfo/press

(Pressmedia)


Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here