Home Ekonomija Kako da provjerite da li je vaš Wi-Fi hakovan

Kako da provjerite da li je vaš Wi-Fi hakovan

0
Kako da provjerite da li je vaš Wi-Fi hakovan

I vaša privatna kućna mreža bežičnog interneta može da bude napadnuta i preuzeta, a sajber kriminalci mogu da je zloupotrebe kako bi došli do vaših podataka.

Kako možete otkriti je li vaš Wi-Fi hakovan? Evo nekoliko znakova za uzbunu i savjeta kako da se zaštitite.

Kako kriminalci mogu da hakuju vaš Wi-Fi?

Bežična priroda Wi-Fi mreže omogućuje istovremeno povezivanje više uređaja na nju. Ali, postoje načini na koje zlonamjerni akteri mogu neovlašćeno da se prikače na njih.

Otkrivanje podešene lozinke rutera

Korišćenje podešene lozinke vašeg rutera za Wi-Fi je riskantno jer uljezi mogu da je otkriju iz njegovih podešavanja. Promijenite lozinku u jedinstveno ime odmah nakon što podesite internet konekciju.

Napadi grubom silom

Napadači mogu vaš ruter da hakuju isprobavanjem višestrukih kombinacija korisničkog imena i lozinke kako bi otkrili podudaranje. Ovaj postupak je automatizovan i može da traje znatno kraće nego što mislite.

Preuzimanje DNS-a

Haker može da pokrene preuzimanje DNS-a (skraćenica za Domain Name System), što mu omogućava preusmjeravanje prometa protoka podataka s vašeg uređaja na odredišta pod njegovom kontrolom. To čine mijenjanjem upita koje generiše DNS vašeg Wi-Fija.

Umjesto da se povezujete s legitimnim veb stranicama, povezaćete se s njihovim veb odredištima, gdje mogu da dođu do vaših podataka.

Četiri znaka da je vaš Wi-Fi hakovan

1) Spajanje uređaja s nepoznatih IP adresa

Svaki uređaj koji radi na internet mreži ima jedinstvenu adresu internet protokola (IP).

Vaš Wi-Fi ima spisak svih IP adresa koje su istovremeno povezane s ruterom. Taj spisak bi trebalo da bude dostupan u podešavanjima rotera. Provjerite ga. Ako ima adresa koje ne poznajete ili ih ne možete obasniti, to bi mogao biti problem.

2) Vaš veb pregledač se preusmjerava

Ako dođe do neovlašćenog preuzimanja, browser koji koristite mogao bi da počne da se ponaša čudno. Na primjer, može da izvršava funkcije koje niste pokrenuli ili autorizovali, da vas preusmjerava na neobične veb stranice i tome slično.

3) Vaša Wi-Fi lozinka je promijenjena

Ako je nije mimo vašeg znanja promijenio neko od ukućana, nova lozinka koja se odjednom ničim izazvana pojavila veliki je znak za uzbunu. Odmah je promijenite.

4) Vaša internet veza je spora

Vaša mreža je neuobičajeno spora tokom dužeg perioda, bez očiglednog razloga? Moguće je da je koristi i neko ko ne bi trebao i smio.
Kako spriječiti hakovanje vašeg Wi-Fija

Uključite enkripciju

Enkripcija kodira vaše podatke, tako da oni kome nisu namijenjeni ne mogu da ih vide čak ni ako dođu do njih.

Većina modernih Wi-Fi rutera ima podešene funkcije šifrovanja kao što su WPA i WPA2 za dodatnu bezbjednost. Možete ih aktivirati u podešavanjima rutera.

Redovno mijenjajte lozinku

Upotreba jakih lozinki je preporučljiva, ali nema garancije da ih hakeri neće otkriti. Kako biste bili bezbjedni, redovno mijenjajte lozinke svog rutera. prenose nezavisne

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here