Home Ekonomija Još se ne zna da li će ECB ponovo dizati kamatne stope

Još se ne zna da li će ECB ponovo dizati kamatne stope

0
Još se ne zna da li će ECB ponovo dizati kamatne stope

FRANKFURT – Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard nije učestvovala u debati o tome da li bi ECB trebalo da podigne kamatne stope sljedećeg mjeseca.

U razgovoru za Bloomberg televiziju Lagard nije dodala ništa na tu temu, te se još uvek ne zna kakva će biti odluka 14. septembra, da li kamate da porastu ili će uslijediti pauza.

“Vrlo je važno da inflatorna očekivanja ostanu usidrena na dva”, rekla je Lagard u intervjuu sa Tomom Kinom na godišnjem skupu Federalnih rezervi u Džekson Holu u Vajomingu.

Događaje poput ovog, često koristili centralni bankari kao pozornicu za velike političke izjave. Prošle godine su zvaničnici, uključujući predsjednika Fed-a Džeja Pauela i člana Izvršnog odbora ECB-a Izabel Šnabel, govorili o produženo napadu u borbi sa inflacijom.

Bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda, koja je na čelu ECB skoro četiri godine, nastoji da izgradi konsezus u važnim odlukama.

Lagard je potvrdila da je ECB “zavisna od podataka” i nastoji da donosi odluke korak po korak, posebno zato što širok spektar strukturnih promena otežava čitanje ekonomije.

“Na neki način kršenje ovih pravila primorava nas da šire razmišljamo o posljedicama koje odluke mogu da donesu, i da u naše rezonovanje situacije unesemo više indikatora. Takođe, moramo da izmjerimo uticaj naše monetarne politike”, istakla je predsjednica ECB. B92

Objava Još se ne zna da li će ECB ponovo dizati kamatne stope prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here