Home Ekonomija IT sektor Srpske u sivoj zoni, firme traže poreske olakšice

IT sektor Srpske u sivoj zoni, firme traže poreske olakšice

0
IT sektor Srpske u sivoj zoni, firme traže poreske olakšice

BANJALUKA – Najveće IT firme traže od vlasti Republike Srpske da ih oslobodi plaćanja poreza i doprinosa za plate koje prelaze 4.000 KM kako bi se riješio problem sive zone koja je sve izraženija u ovom profitabilnom sektoru.

Prema podacima Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) pri Privrednoj komori RS, neto plata programera u Srpskoj se kreće između 6.000 i 7.000 KM, dok je prema zvaničnim podacima Poreske uprave RS ona daleko manja iznosi oko 1.700 KM.

Šta se dešava?

Naime, kako bi izbjegli plaćanje poreza i doprinosa na iznos realne plate koja iznosi 6.000 KM i više, dio firmi i zaposlenih u ovom sektoru rješenje je vidio u osnivanju samostalnih preduzetničkih radnji (s.p.).

Poslodavac u tom slučaju radniku dio plate na koji su plaćeni svi porezi i doprinosi uplaćuje regularno, dok drugi, uglavnom daleko veći dio ide preko s.p. čiji prihodi su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa s obzirom na to da mali preduzetnici plaćaju samo porez od dva odsto.

S obzirom na to da je ovo u posljednje vrijeme postala masovna pojava i da firme koje ne žele da koriste ovakve zakonske akrobacije nisu konkurentne jer ne mogu da isplate plate radnicima kao one koje za te namjene koriste s.p., pokrenuta je inicijativa da se dio plate IT stručnjaka oslobodi doprinosa.

Prijedlog je da IT firme plaćaju sve poreze i doprinose na plate do 4.000 KM, dok bi za dio primanja koji premašuje taj iznos bile oslobođene plaćanja doprinosa.

Uzalud plaćaju doprinose na veliku platu

Sekretar granskog udruženja za IKT Slobodan Dragičević za CAPITAL pojašnjava da je prijedlog da se za d.o.o. i a.d. privredna društva na iznose plata koji prelaze najveću platu na osnovu koje se ostvaruje najveća penzija ne plaćaju doprinosi i porezi.

„To znači da bi d.o.o. za plate koje prelaze 3.500 – 4.000 KM, uplaćivalo redovne poreze i doprinose, a iznad toga država treba da ih oslobodi plaćanja doprinosa i poreza na plate. Prijedlog za s.p. je da se za neto plate koje prelaze 60 odsto prosječne plate u prethodnoj godini ne plaćaju doprinosi“, rekao je Dragičević.

On je pojasnio da čak i ako firme radnicima plaćaju doprinose na platu veću od 3.500 ili 4.000 KM njihova penzija ne može biti veća od maksimalne koja je utvrđena na osnovu četiri boda, tako da oslobađanje doprinosa na plate iznad tog nivoa neće imati nikakav negativan uticaj u budućnosti na penziju tih radnika.

Kazao je i da su naišli na razumijevanje u Ministarstvu finansija koje podržava njihove prijedloge.

„Naše kompanije isplaćuju između 6.000 i 7.000 KM neto platu, a to se uopšte ne vidi u podacima Poreske uprave jer se plate ne prikazuju realno i jasno je da postoji velika siva zona. Naša namjera je da država omogući da se do platežnog razreda koji utiče na penziju plaćaju svi porezi i doprinosi, a da se IKT oslobodi plaćanja doprinosa za iznos koji prelazi tu granicu. Oni su spremni da plate porez, ali traže da im se doprinosi umanje“, istakao je Dragičević.

Firme bi, dodaje, na taj način mogle da budu konkurentnije jer bi mogle da ponude veće plate, da ih isplaćuju direktno i da imaju prikazan veći broj zaposlenih, a da obrt novca bude regularan.

Kaže da neke firme čak svojim zaposlenima preporučuju da otvore s.p. i da im na taj način prebace sredstva.

Predsjednik Zanatsko preduzetničke komore Jovan Bratić kaže da će kompromis sigurno biti postignut.

„Treba uvesti ozbiljnu poresku kontrolu. To se pitanje može regulisati, ne smije niko biti isključiv i moći ćemo naći kompromisno rješenje, to je sigurno“, rekao je Bratić.

Objava IT sektor Srpske u sivoj zoni, firme traže poreske olakšice prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here