Home Ekonomija Hrvatska neće uvoditi porez na nekretnine

Hrvatska neće uvoditi porez na nekretnine

0
Hrvatska neće uvoditi porez na nekretnine

ZAGREB – Porez na nekretnine je vrlo osjetljivo političko pitanje i neće biti uveden u mandatu ove Vlade, kazao je ministar finansija Hrvatske Marko Primorac.

Iako su mnogi saglasni da je to dobra ideja, kao i sam ministar, novinari su ga pitali zašto se on ne uvodi. Primorac je rekao i da je bitno poštovati ono što stoji u programu Vlade, a njega tu nema.

Većina zemalja Evropske unije ima taj porez, napomenuo je Primorac, i dodao da još ne postoji jasan konsenzus o tome na koji način bi on trebalo da bude obračunavan i što bi trebalo da bude poreska osnovica.

Ocijenio je da je porez na nekretnine instrument koji bi jedinicama lokalne samouprave “upotpunio cijeli paket” koji imaju na raspolaganju i dodatno im povećao autonomiju. Rekao je i da taj porez nije lako uvesti, s obzirom na preduslove poput sređivanja dokumentacije i katastra.

Ako ikad bude donesena odluka da se taj porez uvede, trebaće obaviti sve predradnje, a to zahtijeva određeno vrijeme”, kazao je Primorac, napomenuvši da te pripreme mogu trajati i nekoliko godina, pa je pošteno uvođenje poreza najaviti na vrijeme.

S obzirom na to da porez na nekretnine izaziva velik interes javnosti, ali i na nekoliko pokušaja da se uvede, Primorac smatra da su za njegovo uvođenje potrebni i široki konsenzus i široka javna rasprava.

Ukoliko bude prostora i ‘plodnog tla’ da se tako nešto učini, to je potrebno jako dobro iskomunicirati i pojasniti građanima o čemu se radi”, dodao je.

HRT

Objava Hrvatska neće uvoditi porez na nekretnine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here