Home Ekonomija Hoće li idući iPhone biti jeftiniji nego dosadašnji?

Hoće li idući iPhone biti jeftiniji nego dosadašnji?

0
Hoće li idući iPhone biti jeftiniji nego dosadašnji?

Odbrojavamo tjedne i mjesece do premijere iPhonea 15 s velikom razinom iščekivanja, ali u međuvremenu nam stižu neke glasine koje se konkretno tiču cijene sljedeće generacije, odnosno iPhonea 16.

Ova informacija dolazi s kineske društvene mreže Weibo, od nekoga tko tvrdi da ima desetljeća iskustva u elektroničkoj industriji. Savjeti iz istog izvora provjeravani su u prošlosti, ali kao i uvijek s curenjem informacija, nemojte još uvijek smatrati da su ove informacije točne ili zajamčene.

Izvor kaže da Apple planira promijeniti proces koji koristi za proizvodnju svojih A17 Bionic čipseta u nekom trenutku sljedeće godine, kako bi srezao troškove. Taj čipset još nije najavljen, ali očekuje se da će ove godine pokretati iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, a sljedeće godine iPhone 16 i iPhone 16 Plus.

Drugim riječima, Apple bi si mogao uštedjeti dio novca promjenom načina na koji proizvodi ove procesore između iPhonea 15 i iPhonea 16. E tu dolazi glavno pitanje. Ako Apple uspije smanjiti troškove proizvodnog procesa, hoće li spustiti cijene uređaja ili će samo podići svoju zaradu?

Priča se da A17 Bionic čipset koji bi trebao stići s modelima iPhone 15 Pro prelazi na 3 nanometarsku (nm) arhitekturu. Ne ulazeći previše u tehničke detalje, to u biti znači da se više tranzistora može strpati u manji prostor na čipu.

To znači bolju izvedbu u procesoru iste veličine (ili manjem), a obično i bolju energetsku učinkovitost – tako da je bolji prema bateriji. Trenutačni iPhone 14 Pro i Pro Max opremljeni su 4nm Apple A16 Bionic CPU-om (što je manji nanometarski broj, to je bolja brzina).

Ako je ova glasina točna, Apple želi promijeniti način na koji njegov partner TSMC proizvodi A17 iduće godine, prelazeći na proces koji dovodi do boljih performansi kao i nižih troškova. Ipak, kao što smo rekli, do pada cijene iPhonea 16 možda neće doći: Apple bi jednostavno mogao odlučiti zadržati veće profitne marže na telefonu.

Možemo se nadati. Ako se Apple bude pridržavao svog uobičajenog rasporeda, vidjet ćemo da će se četiri modela iPhonea 15 pojaviti negdje u rujnu – a do sada nije bilo glasina o cijenama. IPhone 14 trenutno košta 799 USD u SAD-u.

IZVOR

Objava Hoće li idući iPhone biti jeftiniji nego dosadašnji? prenijeta sa portala Bajtbox.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here