NaslovnicaMagazinSavjeti za pravilnu zaštitu tokom ljeta, stručnjaci kažu da je sunce opasno...

Savjeti za pravilnu zaštitu tokom ljeta, stručnjaci kažu da je sunce opasno čak i u hladu

Objavljeno:

spot_img

Opekotine na koži, bolovi, neprespavane noći, nisu samo trenutni problem, već mogu da imaju i dugoročne posljedice, a jedna od njih je najzloćudniji tumor, melanom.

Sunce je izvor života, zahvaljujući njemu koža stvara vitamin D, i važno je za dobro funkcionisanje pankreasa, dok je karcinom dojke češći u zemljama gde ima manje sunca. Međutim, izlaganje kože sunčevim zracima u doba dana kada je sunce najjače ima štetne, dalekosežne posljedice.

Ljekari upozoravaju da je zaštita od sunca potrebna i tokom boravka u hladovini, ali i kada djeca tokom ljetnih dana borave u parkiću i na ulici.
Pored adekvatne kreme, neophodan je i šešir na glavi, pamučna majica dugih rukava, voda.

Osim ultraljubičastog zračenja (UVA, UVB) za koje znamo da je štetno, najdublje u kožu prodire infracrveno zračenje (IR-A) koje izaziva promjene u ćelijama.

– Zaštita kože neophodna je tokom cijelog dana i u gradskim uslovima, a ne samo na plaži. Treba biti veoma oprezan sa infracrvenim A zračenjem Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju i dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, što dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože već izazvanog UV-zračenjem. U svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infracrvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka – kaže dermatolog dr Nevenka Dokmanović, prenosi “Kurir”.

Ona ne preporučuje djeci do tri godine odlazak na more i izlaganje visokim temperaturama, već za djecu tog uzrasta savjetuje planinu tokom ljetnih dana. Na moru treba obratiti posebnu pažnju da se koža minimalno izlaže zračenju da na sunce ne treba izlaziti bez zaštitne kreme.

– Krema se nanosi u sobi, prije odlaska na plažu i nanosi se ponovo na svaka dva, tri sata. Poželjno je koristiti kreme sa što većim faktorom – pojasnila je ona na edukativnoj tribini o štetnosti infracrvenog zračenja “Uzmite najbolje od sunca”.

Pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Goran Vukomanović podseća roditelje da u putnu apoteku prvo treba da spakuju kreme za sunčanje.

– Sunčevi zraci su najjači od 11 do 16 sati, ali se u julu i avgustu ne treba izlagati suncu od 10 do 17 sati. Hladovina nije dovoljna zaštita od sunca, jer tokom vrelih ljetnih dana imamo refleksiju od pjeska. Pretjerano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki utjecaj na stanje kože tokom cijelog života. Za bebe i malu djecu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih 60-tak minuta. Potrebno je da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korištenje krema koje nisu provjerene može da dovede do opekotina i oštećenja kože. Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infra crvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema sadrži inovativnie prirodne filtere – rekao je Vukomanović.

– Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vrijeme postoje određena štetna zračenja koja mogu biti veoma opasna – naročito infracrveno IR-A zračenje”, naglasila je ona.

SAVJETI ZA PRAVILNU ZAŠTITU OD SUNČEVOG ZRAČENJA:

Odabrane zaštitne kreme koristiti svakodnevno, ako ste izloženi suncu više od 10 minuta. Kremu ponovo nanosti na svakih 1,5-2 sata.
Ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom.
Obratiti paŽnju da odabrana krema za sunčanje, osim od UVA i UVB zračenja, štiti i od infracrvenog (IR-A) zračenja koje je takođe štetno za kožu, jer prodire najdublje u njenu strukturu.
Bilo bi najbolje da zaštitna krema ne sadrži veštačke hemijske filtere kao zaštitu od sunčevog zračenja, bolje rješenje su svakako mirkopigmenti.
Ne produžavati sunčanje zbog korištenja većeg faktora.
Izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h.
Prilikom boravka u hladovini zaštita od sunca je takođe potrebna.

Iako ste pravilno naneli kremu koja vas čuva od sunčevog zračenja, koristiti i ostala zaštitna sredstva – naočare za sunce, šeširi, suncobran, pamučne majce sa dugim rukavima i voda za piće.

Haber.ba

Posljednje objavljeno

Izraelske napade na Pojas Gaze podržava 50 posto Amerikanaca

Prema anketi američke istraživačke agencije “Gallup”, 50 posto Amerikanaca podržava izraelske napade na...

NES-ovci su zaboravili zašto su izašli iz SDA. Sad će ih taj bumerang jako puno koštati

Prema svemu sudeći, NES bi mogao ostati bez vlasti u kantonu u kojem...

Johannesburg:Skup podrške Palestini”Izrael čini genocid”

Hiljade ljudi su nosili ogromnu zastavu Palestine, marširali ulicama i uzvikivali slogane za...

Pročitaj i ovo

Izraelske napade na Pojas Gaze podržava 50 posto Amerikanaca

Prema anketi američke istraživačke agencije “Gallup”, 50 posto Amerikanaca podržava izraelske napade na...

NES-ovci su zaboravili zašto su izašli iz SDA. Sad će ih taj bumerang jako puno koštati

Prema svemu sudeći, NES bi mogao ostati bez vlasti u kantonu u kojem...