Home Ekonomija Grad Banjaluka kreditom planira pokriti deficit

Grad Banjaluka kreditom planira pokriti deficit

0
Grad Banjaluka kreditom planira pokriti deficit
    • Pred odbornicima uskoro drugi rebalans budžeta
    • Rebalansom planirani budžetski okvir veći za 76 miliona u odnosu na prvobitni budžet

 BANJALUKA – Aktuelna administracija u Banjaluci planira proširiti budžetski okvir za ovu godinu za čak 76,2 miliona KM u odnosu na prvobitni plan. Iako se radi o značajnom proširenju budžetskog okvira u Gradu do kraja godine očekuju deficit koji namjeravaju pokriti kreditom.

Ova izmjena je predviđena drugim ovogodišnjim Nacrtom rebalansa budžeta grada Banjaluka koji je upućen u skupštinsku proceduru.

U ovom dokumentu u koji je imao uvid portal CAPITAL je navedeno da bi budžet grada trebao da iznosi 238.049.000 KM što je za 24.295.000 KM više u odnosu na prethodni rebalans (213.754.000 KM).

Kada se novi rebalans uporedi sa prvobitno usvojenim budžetom grada za 2023. godinu razlika je još drastičnija.

Naime, prvobitni ovogodišnji budžet je predviđao iznos u gradskoj kasi od 186.075.000 KM, što znači da se ovim nacrtom rebalansa budžetski okvir uvećava za 76.269.000 KM.

Novi krediti

U obrazloženju je navedeno da je jedan od razloga za izradu drugog rebalansa budžeta kreditno zaduženje za restrukturiranje i konsolidovanje preduzeća „Akvana“.

Grad je već obezbijedio kreditora za taj posao o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Banjaluka uzela kredit od pet miliona za spas “Akvane”. Ovim potezom kredit se uvrštava u budžetski okvir.

Takođe, planirano je još jedno zaduženje i to od 4,7 miliona KM za privremeno finansiranje deficita proizašlog iz gotovinskog toka.

“Iznos od 4,77 miliona KM se odnosi na privremeno finansiranje deficita proizašlog iz gotovinskog toka, koje se očekuje do kraja ove godine za šta će biti pripremljena posebna odluka za Skupštinu”, precizirano je u obrazloženju nacrta rebalansa.

Ovaj plan aktuelne administracije ukazuje na to da će Gradu najvjerojatnije nedostajati sredstava za izvršavanje pojedinih obaveza. Taj novac planiraju obezbijediti kroz novo milionsko zaduženje.

Precizirano je i da se kroz ovaj rebalans u budžet trebaju uvrstiti neutrošena namjenska i rezervisana sredstava i neutrošeni suficit iz prethodnog perioda u iznosu od 6,4 miliona KM.

U obrazloženju dokumenta je navedeno da je, između ostalog, na prihodovnoj strani predviđen rast sredstva na pojedinim stavkama i to za 980.000 KM na poreskim i neporeskim prihodima, za 1,19 miliona KM na grantovima, milion KM više se očekuje na transferima, te dva miliona KM više od nefinansijske imovine.

Kada će rebalans stići na Skupštinu grada?

Prvi ovogodišnji rebalans budžeta grada usvojen je krajem marta, a povećanje sredstva u gradskoj kasi se uglavnom odnosilo na 25 miliona KM kredita za finansiranje kapitalnih investicija.

Najveći dio kredita i to 10 miliona KM otišao je na izgradnju infrastrukture za potrebe teniskog turnira „Srpska open“ o čemu je CAPITAL pisao u brojnim tekstovima.

Kada će drugi rebalans doći na Skupštinu grada Banjaluka još nije poznato. Sjednica je trebala biti zakazana 13. septembra na skupštinskom kolegijumu, ali on nije održan.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković je u objavi na društvenim mrežama naveo da je Kolegijum otkazan jer je potrebno više vremena da se analiziraju materijali koje su dobili.

Dodao je da su dobili 40 tačaka o kojima su se trebali izjasniti u roku od 24 sata.

„Tu se radi o najozbiljnijim tačkama, kao što su rebalans budžeta, izvršenje budžeta. Nije bilo moguće da se u roku od 24 časa raspravlja o tim materijalima s obzirom da se radi o značajnim stvarima za funkcionisanje”, navedeno je u objavi Ninkovića.

CAPITAL: V. Popović

Objava Grad Banjaluka kreditom planira pokriti deficit prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here