Home Ekonomija Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju

Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju

0
Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju

BRISEL – Evropska komisija (EK) je usvojila prijedlog da se u Sporazum o pridruživanju Evropske unije i Moldavije uključi roming, čime bi bili ukinuti dodatni troškovi za prenos mobilnih podataka.

„Kada se završe svi neophodni koraci, posjetioci iz Moldavije u EU će moći da koriste svoje mobilne telefone po istim cijenama kao da su u Moldaviji, dok će putnici iz EU imati ista prava kada posjećuju Moldaviju“, saopštila je EK, a prenosi Beta.

Uključivanje Moldavije u zonu „roming kao kod kuće“ dio je Prioritetnog akcionog plana dogovorenog u junu ove godine. Plan predstavlja mapu puta za primjenu detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine između EU i Moldavije (DCFTA) i dalju integraciju te zemlje u jedinstveno tržište EU.

„Današnji korak prati zajedničku deklaraciju telekom operatera u EU i Moldaviji od 31. maja o dobrovoljnom smanjenju roming tarifa od 1. januara 2024. godine“, navodi se u saopštenju.

Komisija će, ističe se, dozvoliti da se ažurira sporazum o pridruživanju EU i Moldavije dodavanjem najnovijeg zakonodavstva EU o telekomunikacijama i poštanskim uslugama.

Prijedlog EK treba da odobri Savjet EU, a zatim Komitet za pridruživanje EU-Moldavija treba da donese zajedničku odluku.

Moldavija je status kandidata za članstvo u EU dobila u junu 2022.

Za građane zemalja Zapadnog Balkana će od 1. oktobra u EU biti smanjene cijene usluga prenošenja podataka u romingu, u skladu sa Deklaracijom o romingu koja je potpisana u decembru 2022. na samitu u Tirani. Biznis

Objava Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

Bilans.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here